Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

Oravské Veselé po prívalovom daždi vyhlásilo mimoriadnu situáciu

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mimoriadna situácia bude trvať minimálne 14 dní, aby stihli urobiť všetky záchranné práce.

Oravské Veselé 19. júna (TASR) – Po štvrtkovom (18. 6.) prívalovom daždi vyhlásili v obci Oravské Veselé, okres Námestovo, mimoriadnu situáciu. Podľa tamojšieho starostu Albína Maslaňáka bude trvať minimálne dva týždne.

"Búrka sa začala okolo 15.30 h, trvala asi 20 minút. Zhruba 25 domov je poškodených, aj pivnice, ľuďom pobralo aj náradie. Potok, ktorý sa vylial, zobral kus brehu. Práve riešime aj jeden dom - prišli zo správy povodia Váhu so špeciálnym strojom a ukladajú tam skaly, aby sme ho stabilizovali," opísal starosta pre TASR.

Momentálne je podľa starostu situácia v obci už pokojná. "Veľmi nám včera pomohli najmä dobrovoľní hasiči z našej obce, ale aj z okolitých obcí," zdôraznil Maslaňák. Mimoriadna situácia bude podľa neho trvať minimálne 14 dní, aby stihli urobiť všetky záchranné práce.

Následky nepriaznivého počasia v Žilinskom kraji odstraňovali hasiči od štvrtka do piatka rána celkom 37-krát. Zasahovalo 29 profesionálnych a 92 dobrovoľných hasičov s 29 kusmi techniky. Išlo o odčerpávanie vody zo zatopených dvorov a pivníc rodinných domov, kultúrneho domu, zdravotného strediska, cukrárne, podzemnej garáže či podjazdov. Tiež o zabezpečenie vybreženého potoka, vyslobodenie zatopených a uviaznutých vozidiel a záchranu osoby z rieky Rajčianka.