Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Návštevníci Oravského hradu môžu zažiť deň v stredoveku

Na leteckej snímke z 13. septembra 2018 pohľad na Oravský hrad v okrese Dolný Kubín. Foto: TASR Michal Svítok

Oravský hrad, ktorý postavili na skale nad riekou Orava v Oravskom Podzámku ako "orlie hniezdo", je jednou z turistických atrakcií severného Slovenska.

Oravský Podzámok 29. júla (TASR) - Deň v stredoveku zažijú návštevníci Oravského hradu v prvú augustovú nedeľu. Podujatie ponúkne dobovú atmosféru - predstavia sa šermiari, hudobníci aj remeselníci. Súčasťou programu bude módna prehliadka.

Ako informuje správcovské Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava, Deň v stredoveku patrí medzi najnavštevovanejšie podujatia Oravského hradu. "Počas celého dňa bude na hradnom nádvorí remeselný jarmok. Podujatie sa uskutoční 2. augusta v čase od 13.00 h do 17.00 h a je súčasťou prehliadky," píše múzeum na oficiálnej webovej stránke.

Oravský hrad, ktorý postavili na skale nad riekou Orava v Oravskom Podzámku ako "orlie hniezdo", je jednou z turistických atrakcií severného Slovenska. Hrad začali budovať na mieste starého dreveného hrádku po tatárskom vpáde v roku 1241. Tvorí ho rad budov sledujúcich tvar hradného vrchu a brala. V roku 1556 sa dostal do rúk Thurzovcom, ktorí uskutočnili jeho najrozsiahlejšiu prestavbu. Dnešnú podobu dostal Oravský hrad v roku 1611.