Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

Originálne na orloji v obci Hybe sú postavičky jej dávnych obyvateľov

Na snímke hybský orloj, ktorý vytvoril v podtatranskej obci Hybe hodinár Ján Pavella, 20. marca 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Nevšedný časomer skonštruoval a uviedol do riadneho chodu vychýrený opravár vežových hodín Ján Pavella.

Hybe 21. marca (TASR) – Štít humna v úzadí nenápadného úzkeho dvorčeka rodinného domu na okraji námestia v hornoliptovskej obci Hybe zdobí od minuloročného leta originálny orloj. Nevšedný časomer skonštruoval a uviedol do riadneho chodu vychýrený opravár vežových hodín Ján Pavella: „Je to taká trošku zjednodušená funkčná kópia pražského orloja. Boli aj také technické problémy, kedy som nevedel, ako sa hovorí, ako pokračovať ďalej. Obdivujem tých tvorcov pražského orloja a potom som hľadal pomoc u súčasného správcu pána Skálu, ktorý bol tak ochotný, že mi v tých kľúčových miestach nezištne a s chuťou a rád poradil.“

„Trvalo mi to takmer dve desaťročia. Priznávam, boli aj chvíle, keď som nevedel ako ďalej. Od mladosti neskonale obdivujem majstrovstvo dávnych tvorcov pražského orloja, preto som hľadal pomoc u jeho súčasného správcu Petra Skálu. Ochotne a nezištne mi poradil,“ uviedol Pavella pre TASR.



Elektrotechnický inžinier je jediným profesionálom s kvalifikáciou vežového hodinára na Slovensku. „Bez akéhokoľvek preháňania poznám u nás asi všetky vežové hodiny. Navštívil som už takmer tri stovky najrôznejších veží, veľké kostolné, menšie i tie najskromnejšie zvonice,“ skonštatoval činorodý sedemdesiatnik.

Originálnym prvkom hybského orloja je promenáda dvanástich postavičiek, ktoré mu podľa vydarených karikatúr Jozefa Chrobáka pomohla zostrojiť manželka Oľga. „Manžel urobil bubeníkovi, primášovi, poštárovi, obuvníkovi či pastierovi hlavičky, ja som ich obliekla,“ dodala s tým, že starší obyvatelia Hýb v nich spoznávajú svojich predkov.