Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Žilinský kraj

Parlament mladých Martin vytvorí priestor na diskusiu o rozvoji mesta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Parlament mladých Martin nadväzuje na činnosť Martinského parlamentu mladých, ktorého iniciatíva a aktivita v posledných rokoch postupne upadala.

Martin 26. septembra (TASR) – Mesto Martin chce opäť sfunkčniť parlament mladých a vytvoriť im priestor na realizáciu ich nápadov v spolupráci s mestom, miestnymi občianskymi združeniami či školami. Po prerokovaní štatútu novovznikajúceho Parlamentu mladých Martin na štvrtkovom zasadnutí martinského mestského zastupiteľstva (MsZ) o tom informoval primátor Martina Ján Danko.

"Očakávam od nich nové iniciatívy a impulzy. Pretože mladí ľudia sa pozerajú inak na život a riadenie mesta ako dospelí. Opakovane som s mladými diskutoval. Sú to väčšinou vysokoškoláci, ktorí sú aj v zahraničí na štúdiách a nie sú tu stále. Je to niekoľko aktivistov, ktorí sa chcú angažovať. Verím, že keď začnú pracovať, bude to pozitívne a budú určite inšpiráciou pre ďalší rozvoj mesta Martin," povedal Danko.

Parlament mladých Martin nadväzuje na činnosť Martinského parlamentu mladých, ktorého iniciatíva a aktivita v posledných rokoch postupne upadala. "Mesto Martin sa tak nemohlo zapojiť do niekoľkých medzinárodných projektov (napríklad cez Erazmus+), kde bolo podmienkou zostavenie účastníckej skupiny, zloženej z predstaviteľa samosprávy a zástupcu parlamentu mladých," uvádza sa v dôvodovej správe.

Parlament mladých Martin bude fungovať ako apolitická a poradná dobrovoľná organizácia mesta Martin, primátora mesta, komisií MsZ, aj MsZ mesta Martin. "Významne by sa mal podieľať nielen na tvorbe budúcej Koncepcie práce s mládežou mesta Martin, ale aj na jej napĺňaní. Vytvorenie koncepcie môže Parlament mladých Martin brať ako strategický plán aktivít. Na jeho vytvorenie navrhujú vytvoriť platformu pravidelných stretnutí aktívnych mladých ľudí, zástupcov škôl a organizácií, venujúcich sa mládeži," píše sa v dôvodovej správe.