Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Pietna spomienka v Ružomberku pripomenula Deň vojnových veteránov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Ukončenie prvej svetovej vojny si pripomenula verejnosť v Ružomberku i rozozvučaním zvonov o 11.11 h.

Ružomberok 11. novembra (TASR) - Prvá svetová vojna zasiahla bojmi i obeťami i Slovensko. Vojnových veteránov, ako i 105. výročie ukončenia vojny si verejnosť v sobotu počas Dňa vojnových veteránov pripomenula na pietnej spomienke pri Pomníku slobody slovenského národa v Ružomberku.

Ukončenie prvej svetovej vojny si pripomenula verejnosť v Ružomberku i rozozvučaním zvonov o 11.11 h, 11. novembra 1918 o 11.11 h zaznela posledná salva pri podpise prímeria medzi bojujúcimi stranami tejto vojny.

Boje v prvej svetovej vojne boli v oblasti východného Slovenska v okolí miest Bardejov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Snina a Humenné. Vojaci slovenskej národnosti bojovali a umierali aj na bojiskách prvej svetovej vojny, hlavne na ruskom, srbskom a talianskom fronte. "Je povinnosťou a cťou každého civilizovaného národa, každého človeka, aby si pripomínal každú vojnovú udalosť, pretože znamenala obrovské množstvo utrpenia, tragédií, preliatych sĺz, ale najmä obetí na životoch. Každá jedna obeť si zaslúži najvyššiu úctu, česť a našu trvalú pozornosť," skonštatoval predseda Zväzu vojakov SR Klub posádky Ružomberok Ján Chyla.

Svoju zložitú kapitolu v histórii spomínaných vojnových udalostí si podľa neho prešlo aj Slovensko. V určitej miere bolo aj aktívnym účastníkom týchto dejinných udalostí, ktoré boli vo svojej dobe veľmi komplikované. "Pridržiavaním sa všeľudských hodnôt, úctou k životu, k spravodlivosti a pravde boli slovenskí vojaci a národ rešpektovaní a uznávaní, či už dohodovými mocnosťami v prvej svetovej vojne alebo víťaznými mocnosťami v druhej svetovej vojne. A na tom musíme v budúcnosti stavať, pripomínať si tieto udalosti a vzdávať hold padlým v týchto konfliktoch a robiť všetko pre to, aby sa to neopakovalo," spomenul.

Na pamiatku nevinných obetí vojnových konfliktov sa každoročne rozozvučí nad talianskym mestom Rovereto "Zvon mieru", uliaty zo zbraní, ktoré zostali na bojisku v okolitých horách. "Aj mesto Ružomberok sa už 13. rok pripája k tejto tradícii. A preto nech zvuk zvonov dnes 11. novembra je znakom toho, že nezabúdame a ctíme si pamiatku všetkých nevinných obetí vojen, ozbrojeného násilia bez rozdielu, či patrili k víťazným alebo porazeným armádam, vyznávali rôzne náboženstvá, boli rôznych národností alebo rás," skonštatoval primátor Ľubomír Kubáň.