Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Žilinský kraj

Pltníci odomkli vody Váhu kľúčom od vodníka Jurka

Odomykanie rieky Váh v Strečne, pri ktorom pltníci začali už 16. ročník splavovania Váhu. V prvý deň pripravili osem plavidiel na pltisku Barierová a potom sa spustili dolu Váhom popod dva hrady. Strečno, 17. apríla 2014. Foto: TASR

Plavba na sedemkilometrovom úseku Váhu sa začína na pltisku Bariérová, kde boli počas druhej svetovej vojny vytvorené umelé prekážky pre pltníkov.

Strečno 17. apríla (TASR) – Prevzatím symbolického kľúča od Váhu na pltisku Bariérová dnes otvorili strečnianski pltníci s Vodníkom Jurkom 16. pltnícku sezónu.

Minuloročná sezóna bola podľa Pavla Albrechta z Prvej pltníckej a raftingovej spoločnosti temer na úrovni krízového roku 2009. "Štart sezóny bol obmedzený nefunkčným systémom kultúrnych poukazov a koniec veľmi chladným septembrom a následne nezáujmom ľudí aj v októbri. Veľmi zaujímavý bol august, ktorý, dá sa povedať, bol najlepší. A to v nás vyvoláva optimizmus, že všetko, o čo sa snažíme, má význam. Môžeme očakávať, že táto špecifická slovenská atrakcia bude vyhľadávaná," povedal Albrecht.

Pripomenul, že v roku 1999 obnovilo pltnícku tradíciu 10 pltníkov so štyrmi plťami. "Momentálne jazdí viac ako 20 pltníkov a naša flotila sa rozrástla na desať pltí. Sme schopní odviezť oveľa viac cestujúcich. V podstate to je aj reakcia na záujem, ktorý rastie. A ak nerastie počet cestujúcich, tak je to viac-menej iba odraz toho, že sú buď nepriaznivé poveternostné podmienky, alebo nie je vhodná vodná hladina. Napríklad, minuloročný september bol asi najhorší v doterajšej histórii. Pretože prišla taká zima, že ľudia prestali mať záujem. Voda v nich evokuje niečo také, že musí byť teplo na to, aby sa na ňu vydali," podotkol Albrecht.

FOTOGALÉRIA: Odomykanie Váhu


Začiatok na pltisku Bariérová

Odomykanie rieky Váh v Strečne, pri ktorom pltníci začali už 16. ročník splavovania Váhu. V prvý deň pripravili osem plavidiel na pltisku Barierová a potom sa spustili dolu Váhom popod dva hrady. Strečno, 17. apríla 2014.
Foto: TASR
Plavba na sedemkilometrovom úseku Váhu sa začína na pltisku Bariérová, kde boli počas druhej svetovej vojny vytvorené umelé prekážky pre pltníkov. "Odtiaľ prechádzajú plte známymi úsekmi z histórie Margita a Besná, potom popod starý a nový hrad Strečno. Je tam veľa technických a historických zaujímavostí či prírodných krás. O tomto všetkom oboznámia pltníci návštevníkov počas zhruba 50-minútovej plavby, ktorá je pre mnohých relaxom. Nevedomky si však osvojujú reálie severozápadného regiónu našej krajiny. Preto sme tiež vstúpili do systému kultúrnych poukazov a pravidelne pozývame aj žiakov základných a stredných škôl," dodal Albrecht.

Začiatky pltníctva podľa neho siahajú do 11. storočia, najväčší rozmach zaznamenalo v 18., 19. a začiatkom 20. storočia. Nástup železničnej dopravy v rokoch 1915 až 1935 znamenal prakticky zánik pltníctva. Kolískou pltníctva na Váhu bol Liptov, splavnými tokmi na Slovensku boli Váh, Hron, Kysuca a Orava, najvýznamnejšou bola vážska pltnica. Dĺžka pltí dosahovala až 40 metrov a najväčšie z nich mohli prepraviť až 180 kubických metrov nákladu.