Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Pltníkom sa v minulej sezóne darilo aj vďaka kultúrnym poukazom

Obnova tradície púšťanie pltí dolu Váhom v obci Strečno začala v roku 1999 a hodinový splav dolu Váhom popod dva hrady si vyskúšalo už tisíce ľudí. Tohtoročnému odomykaniu Váhu počasie neprialo, no aj tak to neodradilo stovku prvých účastníkov plavby v úseku Bariérová - Strečno, ktorý je dlhý okolo 3,5 km. Foto: TASR

Strečnianski pltníci dnes na pltisku Bariérová otvorili 17. pltnícku sezónu na Váhu, v ktorej budú na sedemkilometrovom úseku využívať desať pltí a 20 až 40 pltníkov.

Strečno 17. apríla (TASR) – Strečnianski pltníci dnes na pltisku Bariérová otvorili 17. pltnícku sezónu na Váhu, v ktorej budú na sedemkilometrovom úseku využívať desať pltí a 20 až 40 pltníkov.

Minuloročná sezóna bola podľa Pavla Albrechta z Prvej pltníckej a raftingovej spoločnosti na úrovni predchádzajúcich. „Môžeme hovoriť o ideálnych podmienkach na jazdu, čo sa týka počasia aj vodného stavu. Darilo sa nám aj vďaka kultúrnym poukazom a je tu znova možnosť pre školské výlety aj individuálnych cestujúcich z radov študentov. Či sú to základné, alebo stredné školy, tento dotačný systém ministerstva kultúry akceptujeme aj tento rok,“ uviedol Albrecht.



Doplnil, že strečnianskych pltníkov teší stále väčší záujem zahraničnej klientely. „Pretože sa nám zdá, že sa znova oživuje turistický ruch aj v našich kúpeľných domoch a mnohé sem dochádzajú so svojimi klientmi. Naši pltníci si veľmi pochvaľujú, že to nie je jednotvárne a sú stále v kontakte s niekým novým,“ podotkol Albrecht.

Pltnícku tradíciu obnovilo v roku 1999 v Strečne desať pltníkov so štyrmi plťami. Plavba sa začína na pltisku Bariérová, kde boli počas druhej svetovej vojny vytvorené umelé prekážky pre pltníkov. "Odtiaľ prechádzajú plte známymi úsekmi z histórie Margita a Besná, potom popod starý a nový hrad Strečno. Je tam veľa technických a historických zaujímavostí či prírodných krás. O tomto oboznámia pltníci návštevníkov počas približne 50-minútovej plavby. Pre mnohých je relaxom, nevedomky si však osvojujú reálie severozápadného regiónu našej krajiny," dodal Albrecht.

Začiatky pltníctva podľa neho siahajú do 11. storočia, najväčší rozmach zaznamenalo v 18., 19. a začiatkom 20. storočia. Nástup železničnej dopravy v rokoch 1915 až 1935 znamenal prakticky zánik pltníctva. Kolískou pltníctva na Váhu bol Liptov, splavnými tokmi na Slovensku boli Váh, Hron, Kysuca a Orava, najvýznamnejšou bola vážska pltnica. Dĺžka pltí dosahovala až 40 metrov a najväčšie z nich mohli prepraviť až 180 kubických metrov nákladu.