Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Po rokoch sa v Liptovskom Mikuláši rozozvučia všetky tri vrbické zvony

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zvuk trojice zvonov z kostola Zbierka zaznie 19. novembra.

Liptovský Mikuláš 10. novembra (TASR) - Po rokoch sa v novembri v Liptovskom Mikuláši rozozvučia všetky tri vrbické zvony z kostola Zbierka. Stane sa to pri príležitosti osláv stého výročia spojenia Vrbice s mestom. Od novembrových osláv budú spolu každý deň oznamovať poludnie a zvolávať veriacich na Služby Božie o 18.00 h. Potvrdila to hovorkyňa Liptovského Mikuláša Viktória Čapčíková.

Tri zvony fungovali vo veži malého evanjelického kostolíka Zbierka od roku 1930. "Jeden z nich je dokonca najväčším v Liptovskom Mikuláši a nesie meno cirkevného reformátora Martina Luthera, ktorého podobizeň je na ňom aj zobrazená," priblížila hovorkyňa. Dodala, že počas druhej svetovej vojny boli zvony poškodené, niektorý bol zasiahnutý delostreleckou paľbou.

Zásadnejšia rekonštrukcia kostola v rokoch 1947 až 1951 priniesla elektrifikáciu zvonov. "Od povojnovej rekonštrukcie sa na nich podpisoval čas a celé roky zvonieval len jeden, ten najmenší," uviedla Čapčíková. Z darov podporovateľov a veriacich ukončili v októbri tohto roka ich opätovnú obnovu, peniaze doložilo aj mesto.

"Obnovili sme ukotvenie, vymenili elektroinštaláciu a vyčistili mechaniku. Výsledkom je nádherný mocný zvuk a ich spustenie sa dá ovládať aj cez mobil," povedal predsedajúci zborový farár Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v Liptovskom Mikuláši Marián Bochnička.

Zvuk trojice zvonov z kostola Zbierka zaznie 19. novembra. Ich opätovné rozozvučanie bude súčasťou podujatia Vrbický zvon, ktoré sa bude konať v kostole o 17.00 h.