Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Podmienkou rozvoja turizmu je zlepšenie dopravnej infraštruktúry

Ilustračné foto Foto: TASR/Adriana Antošková

Zaujímavý potenciál má železničná doprava, uviedla odborníčka.

Demänovská Dolina 10. septembra (TASR) – Vplyv dopravnej infraštruktúry na rozvoj cestovného ruchu v Žilinskom kraji bol jednou z hlavných tém dnešného kongresu malých a stredných podnikov V4, ktorý organizovala v Demänovskej Doline regionálna pobočka Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK).

„Najviac turistov k nám tradične prichádza zo susedného Poľska a Česka, preto podporujeme čo najrýchlejšie dobudovanie všetkých citeľne chýbajúcich úsekov rýchlostných komunikácií D3, R3 a R6 a, samozrejme, najmä diaľnice D1,“ zdôraznil pre TASR riaditeľ Regionálnej komory SOPK v Žiline Ján Mišura.

Účastníci kongresu prijali v tejto súvislosti memorandum s odporúčaniami, ktoré budú adresovať kompetentným štátnym inštitúciám. „V týchto snahách o zlepšenie dopravnej dostupnosti, ktorú dlhodobo presadzujeme ako prioritu, nás podporujú aj naši partneri z Poľska, Česka a Maďarska,“ prízvukoval Mišura.

Predseda regionálnej hospodárskej komory v Katoviciach Tadeusz Donocik poukázal na to, že prekonanie pomerne krátkych vzdialeností z Poľska do turistických stredísk na severe Slovenska trvá príliš dlho. „Štátne úrady musia počúvať hlasy podnikateľov, ktorí z dennej praxe vedia, čo najviac treba,“ povedal.

„V dopravnej infraštruktúre je stále čo zlepšovať, veľa cestných úsekov treba vybudovať, ale aj opravovať, aby turistov zbytočne nezdržiavalo a neodrádzalo zdĺhavé cestovanie. Zaujímavý potenciál má železničná doprava,“ dodala Nora Gill zo slovenskej pobočky Českej centrály cestovného ruchu CzechTourism.