Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Žilinský kraj

Podujatie Mosty spája ľudí rôznych vierovyznaní už štvrťstoročie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Základnou myšlienkou celého podujatia je premostenie medzi kresťanskou a židovskou kultúrou.

Liptovský Mikuláš 15. augusta (TASR) - Jubilejný 25. ročník podujatia Mosty, ktorého hlavnou ideou je spájať rôzne náboženstvá, kultúry a myšlienky, sa uskutoční v liptovskomikulášskej židovskej synagóge dnes o 19.30 h. Mladí židia a kresťania sa na Liptove pravidelne stretávajú od roku 1991, aby spoločne rekonštruovali kultúrne pamiatky symbolizujúce kresťanské a židovské tradície.

"Pôvodný projekt Mosty – Gesharim bol snahou o zaangažovanie štátu a najmä verejnosti do záchrany spustošenej synagógy v Liptovskom Mikuláši. Prvými dobrovoľníkmi, ktorí si obliekli montérky a pustili sa do jej upratovania, boli symbolicky viacerí vtedajší vysokí štátni funkcionári. Každoročným vyvrcholením podujatia sa stal rovnomenný koncert, kde sa stretávajú významní umelci, aby spoločným vystúpením umocnili posolstvo porozumenia," uviedol pre TASR hlavný organizátor Ladislav Snopko.

Základnou myšlienkou celého podujatia je premostenie medzi kresťanskou a židovskou kultúrou. "Po úspešnom prvom ročníku sme to začali organizovať ako projekt medzi mladými ľuďmi, ktorí sem na týždeň chodili a opravovali vždy jednu židovskú a jednu kresťanskú pamiatku. Postupne doba utilitárnela a ostal len koncert, pretože mladí už chodili na brigády za peniaze a nielen za ubytovanie a bydlo," vysvetlil vývoj podujatia. Už piaty rok je podujatie organizované pod hlavičkou Vyšehradskej štvorky a k pôvodným českým a slovenským umelcom pribudli aj Poliaci a Maďari.

"Mesto Liptovský Mikuláš má záujem túto tradíciu naďalej podporovať, napríklad aj kvôli tomu, že počas 25 rokov navštívili našu synagógu takmer všetci významní umelci, ktorí sa v tejto oblasti pohybujú," skonštatoval primátor Ján Blcháč. Organizátori tiež symbolicky sprístupnia verejnosti výstavu, ktorá mapuje štvrťstoročnú históriu projektu. Záujemcovia si ju môžu pozrieť v synagóge do polovice septembra.