Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Policajta, ktorý zlyhal v prípade zneužitia školáčky, potrestali

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Školáčka telefonovala na tiesňovú linku 158, kde mala uviesť, čo sa jej stalo, pričom operátor jej prvému oznámeniu neprikladal náležitý význam.

Nižná 9. mája (TASR) - Policajta, ktorý zlyhal v prípade sexuálneho zneužitia maloletej školáčky na Orave, stiahli z tiesňovej linky, tiež mu znížia plat. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Jana Balogová.

Ako ďalej uviedla, policajt obsluhujúci linku 158, na ktorú sa maloletá školáčka obrátila, neadekvátne vyhodnotil jej oznámenie. "Konanie policajta bolo nesprávne a bude za svoje neprofesionálne správanie niesť zodpovednosť. Nadriadený už začal vo vzťahu k policajtovi disciplinárne konanie vo veci zníženia služobného platu a bude prevedený na referenta hliadkovej služby. Podotýkame, že ide o individuálne zlyhanie jednotlivca," vysvetlila Balogová.

V stredu 3. mája vo večerných hodinách mal v Nižnej 35-ročný Marek z Tvrdošína zbiť a zneužiť maloleté desaťročné dievča. Podozrivého muža policajti po niekoľkých hodinách vypátrali. Vyšetrovateľ ho obvinil zo zločinu sexuálneho násilia a podal návrh na vzatie do väzby, ktorý súd akceptoval. Obvinenému hrozí v prípade preukázania viny trest odňatia slobody na sedem až 15 rokov.

Počas vyšetrovania tohto skutku vyšla najavo aj informácia, že školáčka telefonovala na tiesňovú linku 158, kde mala uviesť, čo sa jej stalo, pričom operátor jej prvému oznámeniu neprikladal náležitý význam.

"Aby v budúcnosti k podobným zlyhaniam na linke 158 nedochádzalo, prijal riaditeľ KR PZ v Žiline opatrenia. Napríklad, že všetci policajti obsluhujúci tiesňovú linku sú pred začiatkom služby oboznamovaní, ako správne vyhodnocovať nezrozumiteľné volania a ako v ich prípade postupovať. Zároveň sú pripravené periodické školenia policajtov, ktorí obsluhujú tiesňovú linku 158, za účasti psychológov KR PZ v Žiline, vo vzťahu ku komunikácii s volajúcim na tiesňovú linku 158," dodala žilinská krajská policajná hovorkyňa.