Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

V Ružomberku sa zrazil autobus s dodávkou, dvaja ľudia sú mŕtvi

Zrážka dodávky a autobusu na ceste I/18 v Ružomberku - Černovej si vyžiadala životy dvoch osôb. Foto: FB/Polícia SR - Žilinský kraj

Dvadsaťpäť cestujúcich je ľahko zranených a jedna osoba utrpela ťažké zranenia. Na mieste zasahovali všetky záchranárske zložky.

Bratislava/Ružomberok 11. marca (TASR) - Dvoch mŕtvych si vyžiadala nehoda dodávky a autobusu, ktorá sa stala v noci z utorka (10. 3.) na stredu, na ceste I/18 v Ružomberku - Černovej. Informovali o tom žilinskí krajskí policajti na sociálnej sieti.



Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky. Podľa hovorkyne Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (ZZS) Aleny Krčovej si nehoda okrem dvoch mŕtvych vyžiadala aj ďalšiu ťažko zranenú osobu, 14 stredne ťažko a 16 ľahko zranených ľudí. "Na pomoc sme vyslali až sedem posádok záchrannej zdravotnej služby," konkretizovala hovorkyňa.

Po ošetrení previezli do nemocníc v Liptovskom Mikuláši, Dolnom Kubíne, Ružomberku a v Martine celkom 25 pacientov. U šiestich pacientov prevoz do zdravotníckeho zariadenia po ošetrení potrebný nebol. "S prevozom ľahšie zranených do nemocníc pomáhali zasahujúcim posádkam záchranárov aj hasiči. Vzhľadom na to, že v autobuse sa nachádzali občania Ukrajiny s pozitívnou cestovateľskou anamnézou, po konzultácii s regionálnym hygienikom bola pre všetky zasahujúce posádky ZZS, hasičov aj polície odporučená karanténa, kým nebudú k dispozícii výsledky testov," doplnila Krčová.

Pri nočnej nehode autobusu a dodávky zasahovali hasiči zo 4 staníc


Pri nočnej tragickej dopravnej nehode autobusu a dodávky v ružomberskej mestskej časti Černová zasahovali hasiči zo staníc v Ružomberku, Martine, Žiline a Liptovskom Mikuláši. Pomáhali tiež členovia Dobrovoľného hasičského zboru obce Sučany. Informoval o tom Michal Kypus z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline.

Hasiči vyslobodili všetky osoby z autobusu a dodávkového vozidla. "Asistovali záchrannej zdravotnej službe pri poskytovaní predlekárskej prvej pomoci a pri naložení zranených do vozidiel. Osem osôb transportovali vozidlami HaZZ do nemocníc v Dolnom Kubíne a v Ružomberku," konkretizoval Kypus.

Na havarovaných vozidlách urobili hasiči protipožiarne opatrenia a vytiahli autobus z brehu vodného toku. Za asistencie pracovníkov Slovenskej správy ciest odstránili natečené bahno z vytiahnutého autobusu na komunikáciu. "Havarované vozidlá pomohli naložiť na vozidlá odťahovej služby," doplnil Kypus.

K dopravnej nehode, pri ktorej zomreli dvaja ľudia a viac ako 20 ľudí utrpelo zranenia, došlo v križovatke ciest prvej triedy a miestnej komunikácie. Na základe doteraz vykonaného vyšetrovania policajti zistili, že motorové vozidlo zn. Mercedes-Benz Sprinter viedol 26-ročný vodič (občan Ukrajiny) po miestnej komunikácii. Následne vošiel na cestu prvej triedy v smere na Žilinu, kde došlo k zrážke s autobusom zn. Mercedes-Benz. Ten viedol v smere od Žiliny na Ružomberok 43-ročný vodič (rovnako občan Ukrajiny). "Pri dopravnej nehode utrpeli 26-ročný vodič a jeho 23-ročná spolujazdkyňa zranenia, ktorým, žiaľ, na mieste podľahli. Ďalších viac ako 20 osôb bolo prevezených na ošetrenie do nemocníc. Vo vozidle Mercedes-Benz Sprinter bolo celkovo deväť osôb vrátane vodiča. V autobuse okrem dvoch vodičov cestovalo 22 osôb," ozrejmil žilinský krajský policajný hovorca Radko Moravčík.

Alkohol u vodiča autobusu policajti nezistili. U nebohého vodiča bude vykonaná pitva. Hmotnú škodu predbežne vyčíslili na 57.000 eur. Ďalšie okolnosti a príčiny vzniku dopravnej nehody sú podľa Moravčíka predmetom aktuálneho vyšetrovania.