Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Poslanci nezistili porušenie zákona pri verejnom obstarávaní v UNM

Viliam Novotný. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Univerzitná nemocnica Martin (UNM) pri verejnom obstarávaní súboru prístrojov pre rádiodiagnostické pracovisko dodržala zákon, keď využila všetky možnosti vrátane elektronickej aukcie.

Martin 6. februára (TASR) – Univerzitná nemocnica Martin (UNM) pri verejnom obstarávaní súboru prístrojov pre rádiodiagnostické pracovisko dodržala zákon, keď využila všetky možnosti vrátane elektronickej aukcie. Po poslaneckom prieskume to dnes na pôde UNM povedal predseda výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Richard Raši.

„Verejné obstarávanie je z hľadiska martinskej nemocnice čisté. Čím chcem povedať, že pokiaľ vznikli nejaké pochybnosti, alebo sú nejaké otázniky, tak sú na orgány, ktoré sa tomu venujú. Pokiaľ by sa malo diať niečo, čo nie je úplne férové, tak sa to nedialo v tomto prípade na úrovni nemocnice,“ povedal Raši.

Poslanec NR SR a člen Výboru NR SR pre zdravotníctvo Viliam Novotný pripomenul, že dnes išlo o tretí poslanecký prieskum o verejných obstarávaniach prístrojovej techniky. „Moje podozrenia po prieskume v Piešťanoch, Trenčíne a Martine sú stále tie isté. Stále máme pocit, ako keby firmy si zobrali ponuky, dávali cenové ponuky, išli do elektronickej aukcie a potom sa konala súťaž, kde sa o niekoľko eur zníži cena, ktorá bola na úvod stanovená tým, kto robí verejné obstarávanie. A vyhrala to firma, ktorá možno bola už známa na začiatku súťaže. A je naozaj špekulatívne povedať, či existuje nejaká kartelová dohoda medzi firmami, ktoré ponúkajú takúto prístrojovú techniku na Slovensku, alebo nie,“ uviedol Novotný.

"Súhlasím, že verejné obstarávanie bolo v zmysle zákona správne. Napriek tomu by som upozornil, že martinská nemocnica chcela obstarávať naraz tri prístroje. Otázka je, prečo naraz tri. Odpoveď je, že z konštrukčných dôvodov, lebo budú na jednom mieste veľmi blízko pri sebe. Faktom je, že keď si robili prieskum trhu, iba jediná firma vedela ponúknuť všetky tri prístroje, firma Medical Group. Cenu dodávky odhadla na 2,1 milióna eur s DPH a túto cenu stanovila potom UNM ako predpokladanú cenu zákazky. V elektronickej aukcii na záver súťažili tri firmy. Vyhrala firma Medical Group, ktorá znížila cenu, ktorú si niekedy na úvod sama odhadla, o 8600 eur pri 2,1-miliónovej zákazke. Veľmi podozrivé. Stále mám ten pocit, že firmy sa nám tu hrajú na súťaž vo verejnom obstarávaní,“ dodal Novotný.

Riaditeľ UNM Dušan Krkoška sa k cene CT prístroja nechcel vyjadrovať. „Nechajme to na vyšetrovanie Generálnej prokuratúry a Národnej kriminálnej agentúry. Keď je v takejto veľkej nemocnici iba jeden CT prístroj, ktorý dožíva, a súťaž sa naťahuje, tak by mohla nemocnica vážne skolabovať a bol by to havarijný stav,“ upozornil riaditeľ UNM.

Pripomenul, že UNM robí ako jedna z prvých elektronické aukcie už od roku 2009. „Na elektronických aukciách sme ušetrili za päť rokov 2,5 milióna eur. To tu odznelo na prezentáciách. To znamená, že ročne šetríme na elektronických aukciách 500.000 eur,“ uzatvoril Krkoška.