Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Poslanci ŽSK schválili úver 49,5 milióna eur na investície a eurofondy

Ťažké zimné sypače s radlicami na trati pretekov počas Cestárskeho rodea - súťaže v jazde zručnosti vozidiel zimnej údržby v Žiline 9. októbra 2015. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Časť finančných prostriedkov investuje ŽSK opäť do modernizácie mechanizácie správy ciest.

Žilina 16. novembra (TASR) – Poslanci zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) schválili na dnešnom zasadnutí v Žiline prijatie úveru z Rozvojovej banky Rady Európy 49,5 milióna eur na financovanie investičných akcií ŽSK a refinancovanie projektov podporených z fondov Európskej únie (EÚ).

Riaditeľ odboru financií Úradu ŽSK Stanislav Ulaher vysvetlil, že úver sa skladá z dvoch častí. "Krátkodobý úver 28 miliónov eur je určený na refinancovanie projektov z eurofondov. Je to takzvaný preklenovací úver a nejde do dlhovej služby. Druhý úver je takzvaný investičný alebo termínovaný vo výške 21,5 milióna eur - 10 miliónov eur na zlepšenie cestnej infraštruktúry, 10 miliónov eur na zlepšenie majetku v zdravotníctve a 1,5 milióna eur na podporu financovania programov z eurofondov," povedal Ulaher.

Podľa predsedu ŽSK Juraja Blanára v tomto roku končí splácanie veľkého úveru na rekonštrukcie ciest z roku 2005 vo výške 26,5 milióna eur. "Čiže sa nám uvoľnil priestor, aby sme mohli zobrať ďalší úver. Predovšetkým s úmyslom investovať ho do oblastí, kde máme najväčší modernizačný dlh. To znamená do ciest, do zdravotníckej infraštruktúry a zároveň sme si rovnako urobili predprípravu na spolufinancovanie fondov EÚ pre toto programové obdobie," uviedol predseda ŽSK.

Doplnil, že v zdravotníctve chce samosprávny kraj investovať predovšetkým do dobudovania takzvaných urgentných príjmov v nemocniciach v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. "Aby sa naplnili všetky parametre koncových nemocníc, a tým sa skvalitnila v prvom rade prvotná zdravotná starostlivosť. Do Oravskej polikliniky budeme investovať asi jeden milión eur na budovanie ďalších podlaží. V nich chceme vytvoriť dôstojnejšie podmienky pre lekárov, ktorí sú dnes v našej starej budove v areáli v Námestove. Do ciest chceme investovať rovnako 10 miliónov eur. S tým, že ich rozdelíme na opravu úsekov ciest v havarijnom stave, ale rovnako aj mostných objektov v havarijnom stave," dodal Blanár.

Časť finančných prostriedkov investuje ŽSK opäť do modernizácie mechanizácie správy ciest. "Prvú vlnu sme už urobili, chceme pokračovať ďalej v nákupe sypačov a strojov. Pretože vek strojov nás neúprosne tlačí, aby sme obnovovali aj túto techniku. No a zvyšnú sumu do 49,5 milióna eur budeme postupne čerpať na základe toho, ako budeme úspešní pri žiadostiach o európske fondy," uzatvoril predseda ŽSK.