Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Pred hroziacimi lavínami v Žiarskej doline varuje nová meracia stanica

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pred siedmimi rokmi zasypala Žiarsku dolinu storočná lavína. Ľudské životy si nevyžiadala práve vďaka vyhláseniu lavínových výstrah.

Žiar 10. novembra (TASR) - K bezpečnosti turistov v Žiarskej doline, najnavštevovanejšej v Západných Tatrách, prispeje už v nadchádzajúcej zimnej sezóne nová meracia stanica. V masíve Príslopu ju nainštalovali horskí záchranári, aby im pomohla včas vydať výstrahu pred hroziacimi lavínami.

Pred siedmimi rokmi zasypala Žiarsku dolinu storočná lavína. Ľudské životy si nevyžiadala práve vďaka vyhláseniu lavínových výstrah. "Z masívu Príslopu sa odtrhlo sedem lavín naraz, ktoré sa zliali dokopy a zasypali celé dno Žiarskej doliny. Nános snehu dosahoval výšku viac ako 20 metrov. Ohrozil Žiarsku chatu, zničil nám meteostanicu, búdku. Predstavoval veľké ohrozenie. Z tohto dôvodu sme v masíve Príslopu vybudovali meraciu stanicu, ktorá nám umožní sledovať meteorologické podmienky, aby sme vedeli vyhodnotiť, či je dolina bezpečná, alebo nie a v prípade potreby ju uzavreli," uviedol riaditeľ Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Marek Biskupič.

Ako ďalej vysvetlil, v lokalite sa každoročne uvoľní niekoľko lavín, ktoré ohrozujú celý záver doliny. "Príslop je prvý väčší kopec pri severozápadnom prúdení a je to obrovská zberná plocha, kde sa vytvárajú veľké vankúše a snehové dosky. Ak sa dostanú do pohybu, ohrozujú Žiarsku chatu, záchrannú stanicu, meteostanicu. Tiež sa tam nachádza cesta, ktorú ľudia bežne využívajú a lavíny ju často zasiahnu," upozornil s tým, že nová meracia stanica sa nachádza v nadmorskej výške 2142 metrov a je najvyššie položenou autonómnou meteorologickou stanicou na Slovensku, ktorá funguje na solárnu energiu.

Inštalácia stanice prebiehala v extrémne náročných podmienkach, aké panujú na Príslope. "Je to veľmi vysoko a ďaleko. Teplota bola pod bodom mrazu, vietor nepríjemne fúkal. Pracovali sme so šróbkami, v rukaviciach sa to nedalo, takže nám mrzli ruky. Ďalšia vec je, že sa veľmi skoro stmieva, takže sme nemali veľa času. Podarilo sa nám to urýchliť vďaka vrtuľníku, ktorý vyviezol viac ako 100-kilogramový materiál na vrchol," opísal lavínový špecialista Filip Kyzek. Nová meracia stanica nad Žiarskou dolinou stála približne 10.000 eur, pričom sa radí medzi tie lacnejšie. Predpovede lavínových špecialistov by sa mali vďaka nej spresniť a zlepšiť.