Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

VIDEO: Premiéru hry Ilúzie uvedie Mestské divadlo v Žiline

Na snímke Mestské divadlo v Žiline. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Hra je veľmi špecifická hlavne v tom, že v nej nie sú postavy.

Žilina 13. novembra (TASR) – Mestské divadlo (MD) Žilina uvedie v sobotu 14. novembra premiéru hry ruského autora Ivana Vyrypajeva Ilúzie pod režijným vedením Eduarda Kudláča.

Podľa PR manažérky divadla Zuzany Palenčíkovej nepôjde o predstavenie v tradičnom slova zmysle. "Spolu s hercami prechádzame príbehmi dvoch manželských párov, ktoré sa pred smrťou vyznávajú zo vzájomných citov a rekapitulujú svoj končiaci sa život. Hru uviedol Kudláč s veľkým úspechom u divákov aj odbornej verejnosti v slovenskej premiére v roku 2014 v Činohre Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. Inscenácia bola nominovaná na Cenu Dosky 2014 v kategórii Najlepšia inscenácia sezóny 2013/2014," uviedla Palenčíková.

"Hra je veľmi špecifická hlavne v tom, že v nej nie sú postavy. Herci hovoria sami za seba a je to v podstate text, ktorý je vyrozprávaný hercami na javisku. Ani jeden z hercov nemá nijakú postavu. Ale prevádza diváka príbehom, ktorý v scenári vychádza pre neho ako veľmi zaujímavý," povedal Kudláč.



Podotkol, že inscenácia v SND sa hercom mestského divadla zapáčila. "Poprosili ma, či by sme to nemohli urobiť aj u nás v Žiline. Povedal som, že to nie je problém a dohodli sme sa. Lebo pôvodne je hra napísaná pre 35-ročných ľudí, čo je zhruba ich veková kategória. Ale v SND sme to robili so staršou generáciou. Zaujímavé je, že zatiaľ čo v inscenácii, kde to hrajú starší herci, je dojem taký nezvratný alebo skôr pesimistický, pretože chtiac - nechtiac si postavy identifikujeme s ľuďmi, ktorí nám to rozprávajú, pri mladých ešte stále máme šancu na nejakú zmenu, čo je veľmi pozitívne," dodal režisér.

Hru Ilúzie dopísal Vyrypajev v apríli roku 2011 a už v septembri ju režijne uviedol v moskovskom Divadle Praktika. "V duchu jeho fascinácie divadlom literatúry uvádza text dôležitá poznámka. Na scénu vyjde najprv jedna žena, o niečo neskôr druhá, potom vyjde jeden muž, o niečo neskôr druhý. Vyšli iba pre to, aby porozprávali divákom príbehy dvoch manželských párov. Navyše, autor požaduje, aby rozprávačmi príbehov o dvoch starčekoch a starenkách boli mladí herci vo veku 30 a 35 rokov, ktorú v našej žilinskej interpretácii rešpektujeme," uzatvorila Palenčíková.