Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Pri Dolnom Hričove spadlo malé lietadlo, pilot neprežil

Pri Dolnom Hričove v okrese Žilina spadlo v nedeľu 4. júna 2023 malé lietadlo. Pilot nehodu neprežil. Pád malého lietadla nahlásili svedkovia. Foto: TASR - Air Transport Europe

Haváriu malého motorového lietadla pre TASR potvrdila aj žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková.

Dolný Hričov 4. júna (TASR) - Pri Dolnom Hričove v okrese Žilina spadlo v nedeľu malé lietadlo. Pilot nehodu neprežil. Na sociálnej sieti o tom informuje letecká záchranná služba Air-Transport Europe.

Pád malého lietadla nahlásili svedkovia. Na miesto smeroval záchranársky vrtuľník zo Žiliny. Lekárku do terénu vysadili palubným navijakom.

"Na mieste bolo zistené, že osoba nachádzajúca sa vo vraku lietadla už, žiaľ, nejavila známky života a na mieste mohla lekárka skonštatovať už len úmrtie," uvádzajú leteckí záchranári.

Pri Dolnom Hričove v okrese Žilina spadlo v nedeľu 4. júna 2023 malé lietadlo. Pilot nehodu neprežil. Pád malého lietadla nahlásili svedkovia. Na snímke hasiči neďaleko miesta pádu.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Záchrannú akciu následne ukončili a záchranársky vrtuľník sa vrátil na svoju základňu, v tomto prípade bez pacienta.

Haváriu malého motorového lietadla pre TASR potvrdila aj žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková. "Vzhľadom na to, že na mieste prebiehajú prvotné úkony, nateraz nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie," dodala.

Pri Dolnom Hričove v okrese Žilina spadlo v nedeľu 4. júna 2023 malé lietadlo. Pilot nehodu neprežil. Pád malého lietadla nahlásili svedkovia. Na snímke hasiči a policajné autá.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Výberová chronológia leteckých havárií na území SR od roku 2015

2015



17. júla - V Slovenskom raji sa zrútil záchranársky vrtuľník. Pri havárii zahynuli štyria ľudia - pilot, lekár, záchranár a člen Horskej záchrannej služby. Chlapec, ktorého išla posádka vrtuľníka zachraňovať, si pri páde z chodníka zlomil nohu.



28. júla - Pri obci Terňa v lokalite Hradisko v okrese Prešov spadol vojenský vrtuľník. Nehoda si vyžiadala jeden ľudský život.



20. augusta - Neďaleko obce Červený Kameň v okrese Ilava sa zrútili dve lietadlá typu L 410, pričom zahynulo sedem ľudí. V každom z lietadiel boli dvaja piloti a 17 výsadkárov, teda celkovo 38 ľudí. Okrem troch parašutistov neprežili ani štyria piloti. Posádky nacvičovali hromadný zoskok.



11. novembra - Polícia pri ukrajinsko-slovenskej hranici v okrese Michalovce objavila trosky dopravného vrtuľníka Mi2 - Michalovce. Pri vraku našla osem mŕtvych pasažierov, ktorí sa pravdepodobne nachádzali vo vrtuľníku. Pilot bol pravdepodobne Ukrajinec, zvyšnú časť posádky tvorili zrejme migranti.





2016



20. apríla - Pri hraničnom priechode Lysá Poľana v okrese Poprad sa zrútil vetroň. Nehodu neprežil športový pilot, ktorým bol poľský občan. Pilot sa zúčastňoval na medzinárodných pretekoch v bezmotorovom lietaní FCC Gliding v Prievidzi.



7. septembra - Pri páde záchranárskeho vrtuľníka Air - Transport Europe (ATE) v katastri obce Strelníky pri Banskej Bystrici zahynuli štyria ľudia, traja členovia posádky a 38-ročný pacient.



4. októbra - Neďaleko vodnej priehrady Jakubovany v okrese Sabinov spadlo dvojmiestne športové lietadlo typu Lancair 360 MKII. Pád lietadla neprežil 65-ročný pilot.





2017



10. mája - Pri havárii policajného vrtuľníka vo vojenskom priestore letiska v Prešove prišli o život dvaja príslušníci Hasičského a záchranného zboru. Jeden z mužov zomrel na mieste nehody, druhý v košickej nemocnici. Ďalší dvaja zranení policajti, ktorí sa nachádzali na palube, boli hospitalizovaní.



16. septembra - Tragickú nehodu malého motorového lietadla počas dňa otvorených dverí na prievidzskom letisku neprežil pilot lietadla. Vážne sa zranila aj jedna žena a jeden muž utrpel ľahšie zranenia.





2018



7. júla - Pri Prešove v katastri mesta Veľký Šariš, časť Kanaš havaroval malý vrtuľník. Nehoda si vyžiadala jednu obeť.





2021



27. augusta - V katastri obce Mokrý Háj v okrese Skalica sa zrútilo malé štvormiestne lietadlo. V čase nehody sa v lietadle nachádzali tri osoby, ktoré zasahujúci hasiči našli bez známok života.





2022



26. apríla - Život oboch pilotov si vyžiadala zrážka dvoch vetroňov nad vrchom Končiar v katastri obce Trebostovo v okrese Martin.



12. júna – Pád malého lietadla v okrese Nové Zámky v lokalite Nový Gúg si vyžiadal jednu obeť. Druhá osoba bola v kritickom stave.



7. júla - Malé motorové lietadlo spadlo medzi Cigľom a Lehotou pod Vtáčnikom, okres Prievidza. Podľa polície pilot nebol v ohrození života.



6. septembra - Malé lietadlo spadlo v katastri Petrovíc v okrese Bytča. Pri páde sa zranili dvaja muži.





2023



22. februára - Pri obci Trenčianske Stankovce v okrese Trenčín havarovalo motorové lietadlo, nehodu neprežili štyria ľudia.



18. mája - Malé lietadlo zmizlo z radarov na Orave. Trosky lietadla sa našli na druhý deň v katastri obce Novoť v okrese Námestovo. Pilot nehodu neprežil.