Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Pri pamätníku na vrchu Polom si pripomenuli víťazstvo nad fašizmom

Na snímke Juraj Blanár (Smer-SD). Foto: TASR - Štefan Puškáš

Na vrch Polom prišiel vzdať úctu padlým aj prvý tajomník veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku Nikolaj Ryžov.


Žilina 7. mája (TASR) - O udalostiach vojny a životoch, ktoré naši predkovia obetovali za slobodu, musíme hovoriť a odovzdávať príbehy vojnových hrdinov ďalej. Pred viac ako siedmimi desaťročiami sa zapísali do dejín a vďaka nim dnes žijeme v mieri. Počas dnešných spomienkových osláv víťazstva nad fašizmom pri pamätníku 1. československého armádneho zboru na vrchu Polom pri Žiline to povedal predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár.

Predseda ŽSK vyslovil presvedčenie, že podobné stretnutia sú spôsobom, ako si uctiť vojnové obete a zachovať odkaz pre nasledujúce generácie. "Je to už 72 rokov od ukončenia druhej svetovej vojny, kedy sa Slovensko oslobodilo a zvíťazilo nad fašizmom. Dnes prišlo na Javorinu k pamätníku mnoho mladých i rodičia či starí rodičia s deťmi, čo ma veľmi teší," skonštatoval Blanár.

Na vrch Polom prišiel vzdať úctu padlým aj prvý tajomník veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku Nikolaj Ryžov. Podľa jeho slov je organizácia pietnych stretnutí dôležitá a vďaka patrí všetkým, ktorí v príprave pomáhajú. "Je dobré, že ľudia túto tradíciu udržiavajú a nielenže sa pri pamätníkoch stretávajú, ale zároveň ich udržiavajú v zachovalom stave. Starajú sa o ne, čím rovnako vyjadrujú svoju úctu a za to im ďakujem," uviedol Ryžov.