Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Návštevníkov skanzenu zaujala rekonštrukcia bojov počas SNP

Nadšenci vojenskej histórie predviedli dnes popoludní v lesnej scenérii pribylinského skanzenu hodnovernú rekonštrukciu obranných bojov.

Pribylina 24. augusta (TASR) – Takmer stovka slovenských a českých nadšencov vojenskej histórie predviedla dnes popoludní v lesnej scenérii pribylinského skanzenu početnému publiku hodnovernú rekonštrukciu obranných bojov počas Slovenského národného povstania (SNP) medzi Kráľovou Lehotou a Čertovicou.

„Bohužiaľ, okupanti prešli cez horný Liptov oproti pôvodným zámerom ako nôž maslom, no potom sa zasekli na legendárnej výšine Ostrô. To bol jeden z najpevnejších bodov obrannej línie pri Ružomberku, ktorá vydržala prakticky až do konca organizovaného povstaleckého odporu a bránila postup na Banskú Bystricu,“ priblížil predseda ružomberského Klubu vojenskej histórie Ostrô Dušan Rossa.

Veľký význam pripomínania jednej z najvýznamnejších udalostí moderných dejín Slovenska zdôraznil historik Liptovského Múzea Karol Dzuriak. „Atraktívnou formou, ktorá oslovuje davy ľudí, je práve rekonštrukcia bojov, preto sme sa pri príležitosti jubilejného výročia rozhodli ísť touto zaručenou cestou na upriamenie pozornosti širokej verejnosti,“ vysvetlil.

„Niekedy sa možno zdá, že sa to obdobie až príliš glorifikuje, no napríklad aktuálne skúsenosti očitých svedkov z diania na východe Ukrajiny sú dôkazom, že to nie je žiadna glorifikácia, ale holá skutočnosť. Naši prastarí rodičia si zaslúžia, aby sme nikdy nezabúdali na ich odvahu a hrdinstvo pri nebojácnej obrane rodného kraja proti presile okupantov,“ dodal Dzuriak.