Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

R. Fico: Je zázrak, že počas prívalovej vlny vo Vrátnej nik nezahynul

Vrátnu dolinu postihla popoludní 21. júla 2014 zničujúca povodeň. Zničila cesty, brala autá a všetko, čo jej prišlo do cesty. Na snímke z 22. júla 2014 zničené autá na ceste do Vrátnej doliny. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Predseda vlády ocenil úsilie ľudí, nasadených na odstraňovanie následkov povodne.

Terchová 22. júla (TASR) – Za malý zázrak považuje slovenský premiér Robert Fico skutočnosť, že počas pondelkovej (21.7.) prívalovej vlny po silnej búrke vo Vrátnej doline nikto neprišiel o život. Povedal to dnes v Terchovej po obhliadke Vrátnej doliny, v ktorej prívalová vlna úplne zničila cestu z Terchovej k spodnej stanici sedačkovej lanovky na Chleb.

Predseda vlády ocenil úsilie ľudí, nasadených na odstraňovanie následkov povodne. „Za sedem rokov, čo som premiérom, som už videl všeličo. V tomto prípade sú to obrovské materiálne škody. Ale je to asi malý zázrak, že sa zatiaľ nenahlásila žiadna obeť. Pretože to, čo sme mali možnosť vidieť na vlastné oči, je totálne zdevastovaná celá dolina. Sú tam desiatky rozbitých vrakov, celá stanica lanovky je zasypaná kamením. Je obrovské šťastie, že sa každému podarilo zachrániť,“ skonštatoval Fico.

Galéria: Zničujúca povodeň vo Vrátnej





Zároveň vyjadril ľútosť nad tým, že región, dôležitý pre Slovensko z hľadiska cestovného ruchu, utrpel takúto ranu. „V spolupráci s vyšším územným celkom (VÚC) a obcou chceme čo najrýchlejšie poskytnúť aj finančné prostriedky na odstránenie najakútnejších vecí. Pred chvíľou som komunikoval s ministrom financií. Môžem potvrdiť, že počkáme na návrh, ktorý príde spoločne zo žilinského VÚC a od starostu Terchovej. A okamžite, ak to bude potrebné, by sme zvolali aj rokovanie vlády a schválili objem finančných prostriedkov, nevyhnutný napríklad na ťažké mechanizmy. Pretože bez ťažkých mechanizmov nie sme schopní vo Vrátnej doline urobiť absolútne nič,“ povedal slovenský premiér.





V obci dnes Fico hovoril aj s niekoľkými ľuďmi, ktorí odstraňovali vo svojich domoch následky povodne. „Kopa bahna, voda v pivniciach, zatopené kotolne, zatopené strojovne, ktoré mali v podzemných priestoroch. Toto všetko mi je veľmi ľúto. Ale verím, že ako aj v iných prípadoch spoločne všetci – štát, samospráva, ľudia, záchranári, dáme veci opäť do poriadku. Viem, že Terchovú čakajú cez víkend významné oslavy, Jánošíkove dni. O to viac nám záleží na tom, aby bola atmosféra taká, aká vždy zodpovedala týmto významným folklórnym slávnostiam,“ zdôraznil predseda vlády SR.



Hasiči podľa prezidenta Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Alexandra Nejedlého nasadili vo Vrátnej doline ťažkú techniku a momentálne zasahuje približne 70 ľudí z HaZZ a približne 30 hasičov z dobrovoľných hasičských zborov. „Ťažká technika je jediná, ktorou sa vieme dostať do týchto priestorov. Bude slúžiť najmä na zásobovanie záchranárov, ľudí, ktorí tam bývajú, ktorí sa tam nachádzajú. Samozrejme, hasiči a záchranári, Horská záchranná služba, momentálne prehliadajú všetky vraky, aby sme mali istotu, či sa v nich náhodou nenachádzajú nejaké osoby alebo dôležité doklady. Privážame ďalšiu techniku z celého Slovenska, pretože jej naozaj bude treba podstatne viac a na dlhšiu dobu,“ uviedol Nejedlý.

Po silnej búrke a povodni neeviduje polícia ani HZS nezvestných ľudí


Zabezpečovať zásobovanie po záplavách pomáhajú aj dve terénne vozidlá a vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. V spolupráci s HZS pokrývajú zásobovanie v odrezanej časti terchovskej osady Štefanová. „Ozbrojené sily sú pripravené poskytnúť sily a prostriedky na odstraňovanie následkov záplav v postihnutom regióne. Ďalší účel nasadenia a počet vojakov bude závisieť od požiadaviek krízového štábu. Na požiadavky reagujeme vždy flexibilne,“ dodal minister obrany Martin Glváč.

Jánošíkove dni obec napriek následkom povodne nezruší

Obec Terchová napriek následkom povodne nezruší 52. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni, ktorý sa uskutoční od 24. do 27. júla. Podľa starostu Terchovej Milana Laurenčíka o tom organizačný štáb Jánošíkových dní.

"Festival sa bude konať tam, kde je plánovaný, pretože tam žiadne škody neboli. Jedine program konský vozový sprievod, ktorý mal ísť do Vrátnej, bude v zmenenom režime. Ešte určíme, ktorými ulicami pôjde, pretože do Vrátnej sa nedostaneme," povedal Laurenčík.

Kľúčovým slovom tohtoročných Jánošíkových dní je UNESCO, ako pripomienka minuloročného zápisu Terchovskej muziky do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Na štyroch festivalových pódiách medzinárodného folklórneho festivalu sa v 27 programoch predstaví takmer 1100 účinkujúcich zo Slovenska, Lotyšska, Ukrajiny a Česka.