Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Rekonštrukcia Rosenfeldovho paláca napreduje podľa harmonogramu

Z kontrolného dňa rekonštrukcie Rosenfeldovho paláca v ŽIline 22. júla 2015. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Zhotovitelia v týchto dňoch čistia čelnú fasádu od sekundárnych malieb, odstraňujú plechovú krytinu a debnenie.

Žilina 13. augusta (TASR) – Vedenie žilinskej radnice sa v rámci ďalšieho zo série kontrolných dní presvedčilo, že rekonštrukcia Rosenfedovho paláca, ktorá sa začala v júni tohto roka, napreduje podľa plánu. Projekt za viac ako 3 milióny eur s rozhodujúcou podporou eurofondov by mal byť hotový v apríli budúceho roka.

„Toto je architektonický skvost nášho mesta, preto osobne dohliadam na postup rekonštrukčných prác, aby sa zachovala jeho jedinečná historická krása. Samozrejme, časté kontrolné dni organizujeme aj preto, aby sa dodržal stanovený harmonogram a nevznikol žiadny zbytočný sklz,“ vysvetlil primátor Igor Choma.

Zhotovitelia v týchto dňoch čistia čelnú fasádu od sekundárnych malieb, odstraňujú plechovú krytinu a debnenie. Súčasne vymieňajú krokvy na časti krovu nad schodiskom. Popri montáži medenej krytiny zo zadnej časti pokračujú aj opravy interiérových omietok a rozvodov elektroinštalácie.

Secesný palác je zmenšenou napodobeninou svetoznámeho viedenského zámku Belvedér a postavili ho v roku 1907. Najskôr v ňom sídlila banka, potom dom pionierov a naposledy centrum voľného času. Od roku 2009 patrí do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. V roku 2011 ho uzavreli pre verejnosť pre zlý technický stav.