Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Robert Fico považuje Sviatok práce za dôležitý

Robert Fico (uprostred) Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Premiér navštevuje podujatia po celom Slovensku, aby ľuďom poďakoval za vytváranie hodnôt.

Žilina 1. mája (TASR) – Sviatok práce je podľa predsedu vlády SR Roberta Fica jedným z najdôležitejších slovenských sviatkov. Preto navštevuje podujatia po celom Slovensku, aby ľuďom poďakoval za vytváranie hodnôt a povedal im, čo vláda mieni robiť, aby bolo práce na Slovensku podstatne viac. Povedal to dnes na prvomájovom zhromaždení Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR a Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pri príležitosti sviatku práce v Žiline.

Vláda sa podľa Fica musí ďalej biť s vysokou mierou nezamestnanosti na Slovensku. „Boj s nezamestnanosťou je prvá veľká výzva pre vládu v nasledujúcich dvoch rokoch. A opäť pripomínam, aj keď sa to našim oponentom nepáči, sú tu konkrétne výsledky. Nesmieme zabúdať ani na ľudí vo veku vyššom ako 50 rokov, ktorí majú takisto obrovské problémy nájsť si dobré a vhodné zamestnanie. Druhá veľká priorita je, aby sme v žiadnom prípade, ak aj bude pokračovať nevyhnutná konsolidácia verejných financií, nesiahli na peniaze ľudí, ktorí žijú z platov okolo 500 – 600 eur. Alebo dôchodkov 250 – 300 eur,“ povedal premiér.

Prezident KOZ Jozef Kollár niekoľkým stovkám odborárov v areáli Budatínskeho parku pripomenul, že minimálna mzda minulý rok vzrástla o 4,2 percenta. „V kolektívnych zmluvách pre štátnu a verejnú správu sme dosiahli aspoň aké-také zvýšenie miezd. Po rokoch nuly si myslím, že sme naštartovali správnym smerom. Podarilo sa nám v spolupráci s vládou a parlamentom dosiahnuť uzákonenie rozširovania kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. Vďaka vám, ktorí fungujete v základných organizáciách, odvádzate najťažšiu prácu a vyjednávate so zamestnávateľmi o pracovných podmienkach. Vďaka vám môžeme dnes konštatovať, že tam, kde pôsobia odbory, sú mzdy o 10 až 15 percent vyššie ako tam, kde odbory nepôsobia,“ uviedol Kollár.



Príhovor mal aj Maroš Šefčovič

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič (vpredu), predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár, primátor mesta Žilina Igor Choma, zástupca generálnej tajomníčky EOK (Európska odborová konfederácia) Józef Niemiec a prezident KOZ SR Jozef Kollár.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Predseda vlády podotkol, že zásada vlády sociálnej demokracie je každoročne pristupovať k rastu minimálnej mzdy. „Minulý rok sa zvyšovala minimálna mzda viac ako o 4 percentá, čo je najvyššie zvýšenie v rámci celej Európskej únie. Aj tento rok odborári prídu s nejakou predstavou. Predpokladám, že zamestnávatelia budú chcieť nulu alebo dokonca znižovanie minimálnej mzdy a budeme musieť nájsť v rámci sociálneho dialógu nejaké riešenia. Ale garantujem zvyšovanie minimálnej mzdy aj v roku 2014,“ zdôraznil Fico.

Odborárom sa na pódiu prihovoril aj podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič, ktorý poukázal na dôležitosť blížiacich sa volieb do Európskeho parlamentu (EP). „V budúcom období bude veľmi dôležité, aby sa pracovalo na systéme minimálnych miezd v Európe. Aby sa nestalo to, že keď Slováci idú pracovať niekde do zahraničia, budú tam v druhoradom alebo nevýhodnom postavení. Mobilizujú sa sily, ktoré by chceli komplikovať pohyb po Európe a znova deliť Európanov na prvú a druhú kategóriu. Preto si myslím, že všetky proeurópske sily sa budú musieť spojiť, aby sa uchránili slobody, ktoré tu máme. Aby sa zvýšili štandardy pre ľudí, ktorí chcú pracovať či už doma, alebo v zahraničí,“ dodal Šefčovič.