Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Na mediálnu výzvu v Ružomberku zareagovalo nečakane veľa darcov krvi

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Počas necelých troch dní na ňu aktívne zareagovalo až 154 dobrovoľných darcov krvi.

Ružomberok 6. marca (TASR) – Mediálna výzva Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Ružomberku pre darcov krvi, aby pomohli vyriešiť akútny nedostatok zásob niektorých krvných skupín, prekonala očakávania. Počas necelých troch dní na ňu aktívne zareagovalo až 154 dobrovoľných darcov krvi.

„Pre nás sú to doslova hrdinovia, ktorí neváhali prísť pomôcť, keď to bolo najviac treba. Veľmi povzbudivý je fakt, že viac ako polovicu tvorili prvodarcovia. Veľká vďaka patrí aj viacerým celoštátnym médiám za pohotové zverejnenie výzvy. Bez toho by sa nestal tento zázrak,“ uviedol pre TASR hovorca ÚVN Valér Ferko.

Zároveň spresnil, že väčšina darcov prišla z Ružomberského okresu, no niektorí merali kvôli tomu cestu do metropoly dolného Liptova aj z iných časti Žilinského kraja či rôznych kútov Slovenska. „Vďaka tomu sme zabezpečili chod bežných operácií. Práve túto krv sme použili pri záchrane novorodenca,“ konštatoval Ferko.

„Aj takýmto spôsobom sa dá veľmi často zachrániť ľudský život. Paradoxne, iba desatina populácie nemôže zo zdravotných dôvodov darovať krv, ale obdobne iba sotva desatina ľudí krv niekedy reálne daruje. Veríme, že aj zásluhou takej informovanosti za výdatnej pomoci médií sa tento stav postupne zlepší,“ dodal hovorca ÚVN.