Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Ružomberskí aktivisti predstavili nový návrh Obvodovej cesty

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Novú víziu aktivisti pripravili s odborníkmi. Koncom februára ju podľa predsedu občianskeho združenia Bajkom Miroslava Klímu predstavili aj mestskému úradu a dohodli sa na spoločnom postupe.

Ružomberok 22. marca (TASR) – Návrh modernej Obvodovej cesty v Ružomberku predstavilo v týchto dňoch občianske združenie (OZ) Bajkom. Cieľom je vytvoriť lepšie podmienky pre chodcov, deti navštevujúce tamojšiu základnú umeleckú školu a tých, ktorí na ulici žijú. Vízia rieši aj problém častého prekračovania maximálnej povolenej rýchlosti. TASR o tom informoval predseda OZ Miroslav Klíma.

"Obvodová cesta je používaná ako tranzitná nielen domácimi vodičmi, ale aj tými, ktorí sa tak pokúšajú vyhnúť upchatému hlavnému ťahu cez mesto. Jej upokojením sa vytvorí priestor pre ľudí na bicykloch aj väčší priestor pre chodcov. Ulica bude zároveň menej hlučná a znečistená prachom," vysvetlil Klíma.

Dodal, že návrh môžu namietať ľudia, ktorí na ulici parkujú svoje autá. Väčšinou podľa jeho slov ide o majiteľov rodinných domov, ktorí ich môžu zaparkovať do dvora či garáže, ale nerobia to. "Sme presvedčení, že ich pohodlie nesmie byť dôležitejšie ako bezpečnosť detí a chodcov a že ich správanie nesmie obmedzovať iné formy dopravy," uviedol Klíma. Podotkol, že na ceste s takým veľkým klesaním ako je na Obvodovej, nie je možné podľa normy vyznačiť parkovacie miesta.

Novú víziu aktivisti pripravili s odborníkmi. Koncom februára ju podľa Klímu predstavili aj mestskému úradu a dohodli sa na spoločnom postupe.