Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

SEVAK Žilina buduje v okrese Bytča kanalizáciu pre 11.000 obyvateľov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Celkové oprávnené náklady na projekt podľa neho predstavujú 50,53 milióna eur.

Bytča 28. júla (TASR) – Severoslovenské vodárne a kanalizácie, a. s., Žilina zrekonštruujú v rámci projektu Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd v okrese Bytča čistiareň odpadových vôd (ČOV) v Bytči. Okrem toho postavia takmer 65 kilometrov (km) verejnej kanalizácie v obciach aglomerácií Bytča a Hvozdnica a vyše 52 km verejného vodovodu v Kotešovej, Veľkom Rovnom, Kolároviciach, Petroviciach, Hvozdnici a Štiavniku. TASR o tom informoval generálny riaditeľ Severoslovenských vodární a kanalizácií Miroslav Kundrík.

Celkové oprávnené náklady na projekt podľa neho predstavujú 50,53 milióna eur. "Z toho tvoria prostriedky Európskej únie spolu so štátnym rozpočtom Slovenskej republiky 32,39 milióna eur a prostriedky Severoslovenských vodární a kanalizácií Žilina 18,14 milióna eur. Ide o ďalší z veľkých projektov realizovaných v rámci Operačného programu Životné prostredie. V Bytči a priľahlých šiestich obciach sa na verejnú kanalizáciu pripojí viac ako 11.000 obyvateľov a na novú vodovodnú sieť viac ako 8000 obyvateľov. Projekt prinesie pitnú vodu obyvateľom regiónu Bytča a zabezpečí odvedenie splaškových vôd, čím prispejeme k zlepšeniu životného prostredia," uviedol Kundrík.

Projektová manažérka stavby Jana Kvaššayová doplnila, že v týchto dňoch pokračuje výstavba vodovodu a kanalizácie na cestách II. a III. triedy v úsekoch Kotešová - Veľké Rovné, Petrovice, Hvozdnica - Štiavnik, Malá Bytča a Hliník. "Počas prác je doprava obmedzená a predpokladáme aj zdržanie, za ktoré sa Severoslovenské vodárne a kanalizácie Žilina vopred ospravedlňujú," dodala Kvaššayová.