Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Skala pod Strečnom sa nebezpečne posúva

Cesta medzi Žilinou a Vrútkami vedie tesne pod skalami hradu Strečno. A práve stav skál, ktoré sa uvoľňujú, robí starosti odborníkom. Nik nevie predpovedať, čo by sa stalo, ak by sa uvoľnila nejaká z väčších skál, ktoré visia nad touto frekventovanou cestou. Foto: FOTO TASR/Pavol Ďurčo

Hradné bralo už takmer dve desaťročia priebežne monitorujú geológovia a práve v predchádzajúcom roku zaznamenali najvýraznejší posun.

Bratislava 2. júla (TASR) - "Skala pod hradom sa zosúva, môže ohroziť dôležitú cestu", upozornila v titulku autorka článku na ôsmej strane v denníku PRAVDA. Z masívu pod hradom Strečno sa uvoľňuje skalný blok, ktorý môže ohroziť jednu z najvyťaženejších slovenských ciest cez Strečno. Hradné bralo už takmer dve desaťročia priebežne monitorujú geológovia a práve v predchádzajúcom roku zaznamenali najvýraznejší posun. Hovoria o vážnej situácii, kvôli ktorej zasadal krízový štáb a riešenie majú hľadať aj rezorty životného prostredia a dopravy.

"Vzhľadom na dlhodobé sledovanie bolo zistené, že sa preukazuje zreteľný nárast pohybu skalného bloku, to znamená, že sa vlastne odkláňa tento blok od masívu. V priestore sa skalný previs odkláňa od hradného brala, pozvoľne klesá a vykazuje šmykový posun," uviedla námestníčka riaditeľa Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra Alena Klukanová. Stabilitu, zväčšovanie trhliny a pohyb skalného brala pod historickou pamiatkou monitorujú geológovia už od roku 1996. Vážnou situáciou v Strečne sa minulý týždeň zaoberala aj vláda na výjazdovom rokovaní v Ružomberku. Riešenie bude známe zrejme na jeseň.