Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

V skanzene Vychylovka zažali folkloristi druhú adventnú sviecu

Druhý ročník podujatia pod názvom Dedičstvo otcov zachovaj nám Pane, podujatia pre milovníkov starých ľudových zvykov a tradícií, viažucich sa k vianočnému obdobiu, v skanzene Nová Bystrica – Vychylovka v nedeľu Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na pravé poludnie začali v objekte Raganov mlyn predvádzať umenie ľudoví výrobcovia nielen z Kysúc, ale aj z iných regiónov.

Vychylovka 7. decembra (TASR) – Druhú adventnú sviecu na adventnom venci v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka zažali dnes folkloristi na podujatí Dedičstvo otcov zachovaj nám pane, ktoré bolo tento rok venované jasličkovej pobožnosti.

"Hojnosti, prajnosti, úrodajnosti, v komorách, stodolách všetkého dosti. Na detičkách potešenie na statečku rozmnoženie... vinšovali mladí Kysučania na Štedrý deň. Po kolená v snehu sa brodili zasneženou kysuckou krajinou, aby členom početnej rodiny zaželali len to najlepšie. Pomaly sa však tieto nádherne vinšovačky, zvyky a tradície, týkajúce sa pravých kysuckých Vianoc, vytrácajú do zabudnutia," skonštatovala kultúrna manažérka Kysuckého múzea v Čadci Darina Hnidková.

Fotogaléria z podujatia




Na pravé poludnie začali v objekte Raganov mlyn predvádzať umenie ľudoví výrobcovia nielen z Kysúc, ale aj z iných regiónov. "Predvianočnú náladu dotvárala pred jasličkami s Máriou, Jozefom a malým Ježiškom Ľudová hudba bratov Kováčovcov z Novej Bystrice a jasličkovú pobožnosť stvárnila Folklórna skupina Dolinka z Novej Bystrice. Návštevníci skanzenu mohli ochutnať pravú kysuckú vianočnú kapustnicu, vianočné oblátky, vianočnú klobásu, medovinu a občerstviť sa vianočným punčom. Na záver programu sa rozžiarili svetielka na vianočnom stromčeku," dodala Hnidková.