Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Študenti majú k dispozícii publikáciu s názvom Slovenčina v médiách

Študenti žurnalistiky a mediálnych odborov majú k dispozícii novú publikáciu s názvom Slovenčina v médiách (na snímke). Hlavnú časť jej obsahu tvoria texty, ktoré zverejnila TASR v rokoch 2018-2019 vo svojom spravodajskom servise v rubrike Slovenčina. Autorkami knihy sú vysokoškolská učiteľka na katedre žurnalistiky Katolíckej univerzity v Ružomberku Terézia Rončáková a novinárka a korektorka Zuzana Vandáková. Ich cieľom v rubrike TASR i spomínanej učebnici bolo upozorniť na chyby, ktoré sa opakujú v novinárskych textoch a ponúknuť správne znenie. V Ružomberku 4. decembra 2020. Foto: TASR Ján Lašák

Autorkami knihy sú vysokoškolská učiteľka na katedre žurnalistiky Katolíckej univerzity v Ružomberku Terézia Rončáková a novinárka a korektorka Zuzana Vandáková.

Bratislava 4. decembra (TASR) – Študenti žurnalistiky a mediálnych odborov majú k dispozícii novú publikáciu s názvom Slovenčina v médiách. Hlavnú časť jej obsahu tvoria texty, ktoré zverejnila TASR v rokoch 2018-2019 vo svojom spravodajskom servise v rubrike Slovenčina.

Autorkami knihy sú vysokoškolská učiteľka na katedre žurnalistiky Katolíckej univerzity v Ružomberku Terézia Rončáková a novinárka a korektorka Zuzana Vandáková. Ich cieľom v rubrike TASR i spomínanej učebnici bolo upozorniť na chyby, ktoré sa opakujú v novinárskych textoch a ponúknuť správne znenie.

„Motiváciou k napísaniu tejto knihy bol predovšetkým zámer vedenia TASR vydávať pravidelnú rubriku o spisovnej slovenčine a nás prizvali k spolupráci. Okrem toho mám skúsenosť s textami našich žurnalistických študentov. Mali sme pokope viac než stovku článkov a povedali sme si, že by to bola škoda neponúknuť žiakom ako učebnicu,“ konštatovala Rončáková.

Kniha ma 290 strán, pričom ťažisko tvorí samotných 111 kapitoliek prepracovaných na základe pôvodných textov z rubriky TASR a ďalšie strany sa venujú základom lingvistiky a krátko vysvetľujú kľúčové pojmy.

Rončáková zdôraznila, že knižka je určená nielen pre študentov, ale prakticky pre každého, koho zaujíma spisovná slovenčina a využíva ju pri svojej práci.