Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Slanický ostrov umenia v Oravskej priehrade otvoril opäť svoje brány

Letná sezóna potrvá tradične do 15. septembra.

Námestovo 20. mája (TASR) – Oravská galéria otvorila v uplynulých dňoch v poradí 41. sezónu Slanického ostrova umenia uprostred Oravskej priehrady. Unikátnu prírodnú expozíciu tradičného ľudového umenia, oravskej kamenárskej tvorby a maľby navštívilo od roku 1971 viac ako 1,5 milióna turistov.

„Tomuto čarovnému miestu patria právom prívlastky ostrov umenia, pokoja, meditácie. Stále expozície prezentujú jedinečnou formou vzácne kultúrne dedičstvo oravského regiónu,“ uviedla pre TASR riaditeľka Oravskej galérie Eva Ľuptáková s tým, že letná sezóna potrvá tradične do 15. septembra.

Zároveň pripomenula, že záujemcovia o návštevu zeleného návršia s barokovým kostolom, jediného zachovaného kúska zeme po piatich osadách, ktoré v polovici minulého storočia ustúpili výstavbe vodného diela, sa môžu na ostrov dostať iba špeciálnou vyhliadkovou loďou vyrobenou na tieto účely v roku 2005.

„Okružná vyhliadková plavba ponúka nádhernú panorámu okolitých hôr, od západotatranských Roháčov až po Babiu horu v Oravských Beskydách. Slanický ostrov umenia patrí dlhé roky nepochybne medzi najvýznamnejšie kultúrne lokality a turistické atrakcie celej Oravy,“ dodala riaditeľka Oravskej galérie.