Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Slovenská pošta otvorila nové Hlavné spracovateľské stredisko v Žiline

Na snímke Hlavné spracovateľské stredisko Slovenskej pošty počas jeho slávnostného otvorenia v Žiline 7. novembra 2016. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Ide o najväčšiu investíciu Slovenskej pošty do inovácií technológií za posledných desať rokov.

Žilina 7. novembra (TASR) – Slovenská pošta, a. s., dnes v Žiline otvorila nové Hlavné spracovateľské stredisko (HSS), ktoré zabezpečuje spracovanie balíkových a listových zásielok pre Žilinský kraj a oblasť Trenčína. Ide o najväčšiu investíciu Slovenskej pošty do inovácií technológií za posledných desať rokov.

Podľa generálneho riaditeľa Slovenskej pošty Róberta Gálika začala výstavba HSS v októbri minulého roka. "Trvala asi desať mesiacov, do užívania bola odovzdaná na prelome augusta a septembra. Celá stavba spolu s vynovenými technológiami stála 7,9 milióna eur s DPH a je v ňom momentálne niečo vyše 135 zamestnancov," povedal Gálik.



Nová balíková linka má kapacitu 4725 balíkov za hodinu s úspešnosťou vytriedenia v automatickom režime viac ako 99 %, pričom dokáže triediť na 43 pozícií. Jej dráha je dlhá takmer 80 metrov. Pre porovnanie, stará linka dokázala technicky spracovať 2300 kusov za hodinu na 23 pozíciách s úspešnosťou vytriedenia 84 %. V minulom roku spustila Slovenská pošta modernú balíkovú triediacu linku v Bratislave a v Košiciach a dnes disponuje troma najväčšími plne automatizovanými linkami na Slovensku.

Generálny riaditeľ Slovenskej pošty doplnil, že kým v roku 2015 spracovali viac ako 5,9 milióna balíkov, od januára do septembra 2016 to je už takmer 4,7 milióna balíkov, čo predstavuje medziročný nárast zhruba o 16 %. "V rámci žilinského regiónu sme upravovali procesy spracovania zásielok tak, že spracovateľské stredisko, doručovanie a podaj zásielok boli sústredené do jedného areálu, čo Slovenskej pošte prinieslo úsporu času v spracovaní, najazdených kilometroch a celkovej efektivite poštovej logistiky. Ďalšou výhodou je určite aj väčší počet nakladacích rámp, kým v pôvodnom stredisku bola len jedna, v novom ich je až desať," uviedol Gálik.



"Staré spracovateľské stredisko bolo nemoderné a veľmi zastarané. Myslím si, že bolo otvorené ešte v roku 1943. Nové stredisko je zásadný pokrok v kvalite poštových služieb, využívajú sa tu modernejšie technológie. Z tohto pohľadu je to aj prísľub do budúcnosti, že sa zvyšuje kapacita služieb, ktoré pošta poskytuje," dodal štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Peter Ďurček.

V roku 2016 spracúva Slovenská pošta mesačne v priemere viac ako 570.000 balíkov a expresných zásielok, z toho 27,3 % zásielok je zo žilinského regiónu. Nové HSS v Žiline je jedným zo štyroch spracovateľských stredísk na Slovensku, ktoré spracováva listové a balíkové zásielky.