Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Slovenskí rybári sa dočkali vytúženého začiatku pstruhovej sezóny

Na snímke rybár chytá ryby v rieke Poprad v prvý deň novej pstruhovej sezóny vo Svite 16. apríla 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Od 1. júna sa začne sezóna lovu lipňov a kaprov.

Žilina 16. apríla (TASR) – Mnohí spomedzi zhruba 120.000 registrovaných slovenských rybárov si dnes ráno privstali, aby už o šiestej hodine stáli na brehoch lovných revírov a v plnom výstroji s udicami v rukách privítali každoročne dlho očakávaný začiatok novej pstruhovej sezóny. Tá potrvá do konca septembra.



"Všetky revíry máme veľmi dobre zarybnené, preto som presvedčený, že si všetci vyznávači tejto nádhernej vášne prídu na svoje. Pstruhárom žičí aj typicky aprílové počasie. Keď je škaredo, prší, fúka vietor, ryby sú aktívnejšie a lepšie berú," uviedol pre TASR tajomník Slovenského rybárskeho zväzu Ferdinand Baláž.



Zároveň pripomenul, že od 1. júna sa začne sezóna lovu lipňov a kaprov. "No tradičný začiatok rybárskeho roka je práve dnes, odkedy sa môže loviť pstruh potočný a dúhový. Každý správny rybár si v tento deň vybehne aspoň na chvíľu symbolicky omočiť udicu," pokračoval s tým, že investuje všetky prostriedky do zarybňovania, zveľaďovania a ochrany lovných revírov.



"Aj vďaka rozsiahlej výstavbe kanalizácií a čistiarní odpadových vôd v poslednom období sú slovenské potoky, rieky či jazerá oveľa čistejšie. Kvalita vody v nich sa neustále zlepšuje, čo má blahodarný vplyv aj na dobrý zdravotný stav rýb," dodal Baláž s tým, že spomedzi 1678 rybárskych revírov je 1296 lovných a 382 chovných a chránených rybárskych oblastí.