Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

V slovenských pohoriach je zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ráno bolo na horách prevažne zamračené, na mnohých miestach hmlisto a slabé, miestami aj silné sneženie.

Liptovský Hrádok 3. apríla (TASR) – Vo všetkých slovenských pohoriach je zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie (SLP) Horskej záchrannej služby (HZS).



Silný vietor previal väčšinu nového snehu prevažne na svahy a do žľabov s východnou, severovýchodnou a severozápadnou orientáciou. „Najmä v týchto polohách a na hranici lesa sa vytvorili málo stabilné snehové vankúše, dosky a preveje. Novo napadnutý a prefúkaný sneh nie je dostatočne prepojený s tvrdou podkladovou vrstvou, preto hrozí uvoľnenie lavín už pri malom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky,“ uviedol Richnavský.



Upozornil, že na záveterných svahoch je výška nového a prefúkaného snehu miestami väčšia ako jeden meter. „V týchto polohách je snehová pokrývka na väčšine strmých svahov slabo spevnená a možný je výskyt stredne veľkých spontánnych lavín. Dôrazne neodporúčame pohyb vo vysokohorskom teréne,“ zdôraznil Richnavský.

Ráno bolo na horách prevažne zamračené, na mnohých miestach hmlisto a slabé, miestami aj silné sneženie. Fúkal prevažne západný a severozápadný vietor rýchlosťou do 50 km/h, v nárazoch miestami až do 80 km/h. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -17 stupňov Celzia do -3 stupňov Celzia na podhorí. Počas uplynulých 24 hodín pripadlo od 10 do 30 cm nového prachového snehu.