Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Očakávané sneženie zvýši lavínové nebezpečenstvo v Tatrách

Vysoké Tatry, archívne foto Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Možnosť uvoľnenia lavíny hrozí najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení snehového povrchu strmého exponovaného terénu.

Demänovská Dolina 12. februára (TASR) – Očakávané sneženie zvýši lavínové nebezpečenstvo v najvyšších polohách Západných, Vysokých i Nízkych Tatier na tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Možnosť uvoľnenia lavíny hrozí najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení snehového povrchu strmého exponovaného terénu. Popoludní bude zvýšená pravdepodobnosť výskytu samovoľných snehových úplazov a malých lavín. Intenzívnejšie sneženie sa očakáva od nadmorskej výšky 1700 m.

Dnes ráno bolo na horách zamračené a hmlisto s dažďom. Od nadmorskej výšky približne 1600 m n. m. slabé sneženie, prípadne dážď so snehom. Teplota vzduchu sa pri trvajúcom oteplení pohybovala od -4 do +1 stupňa Celzia. Na hrebeňoch fúkal prudký vietor v nárazoch rýchlosťou do 65 km/h.

V najvyšších horských polohách pripadlo počas uplynulých 24 hodín do 14 cm nového snehu. Naďalej trvá nerovnomerné rozmiestnenie snehovej pokrývky, ktorá má na toto ročné obdobie stále veľmi podpriemernú výšku. Na viacerých vysokopoložených svahoch sa sformovali málo stabilné snehové vankúše, dosky a preveje.