Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

V Múzeu slovenskej dediny predstavili živú i neživú prírodu

V Múzeu slovenskej dediny v Martine zorganizovali po 10-krát podujatie Človek a príroda. Návštevníci si počas upršaného dňa mohli vyskúšať ryžovanie zlata, spoznať rôzne minerály, rastliny, liečivé bilinky a poradiť sa v hubárskej poradni. Na snímke na podujatí predstavoval Róbert Tomčík rôzne druhy húb, ktoré našiel v okolí Martina v posledných dňoch. V popredí bedľa, s priemerom hlavy až 40-centimetrov. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Divácky je vždy zaujímavá výstava húb a hubárska poradňa.

Martin 14. septembra (TASR) – Živú a neživú prírodu dnes spoznali návštevníci podujatia Človek a príroda v Múzeu slovenskej dediny v Martine.

„Divácky je vždy zaujímavá výstava húb a hubárska poradňa. Potom výstava orchideí a výstava mäsožravých rastlín, prvýkrát spojená s ochutnávkou chilli papričiek. Tradičným je ryžovanie zlata spojené s poradenstvom pri určovaní minerálov. A ľudia sa niečo dozvedeli aj o zlate. Nechýbali výstava sukulentov a kaktusov či výstava inváznych rastlín,“ povedal Andrej Bendík z Múzea Andreja Kmeťa Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.

Výučba ryžovania zlata s možnosťou získania certifikátu zlatokopeckého remesla podľa neho priblížila návštevníkom neživú prírodu. „Živá výstavka Potvory z našich potokov predstavila bezstavovcov žijúcich v tečúcich vodách našich potokov. Program Kto to spieva za humnami? ponúkol deťom i dospelým ukážky hlasov vtákov spätých s prácou človeka na vidieku. Odzneli vtáčie spevy typické pre rôzne laznícke oblasti Slovenska,“ uviedol Bendík.

Pracovníci Správy Národného parku (NP) Veľká Fatra prednáškami a panelovou výstavou prezentovali krásy a rozmanitosti tohto pohoria. „Návštevníkom priblížili aj zvuky prírody a hlasy zvierat, pohybové a pobytové znaky zvierat i ukážky ich vábenia. Zamestnanci Správy NP Malá Fatra priblížili významné rastliny a živočíchy formou výstavy Druhy európskeho významu na Slovensku. Návštevníkom na nej predstavili dermoplastické preparáty živočíchov a zábavnou formou sa dozvedeli o krásach a zaujímavostiach našich deviatich národných parkov. Živú prírodu priblížilo tiež poradenstvo pri využití bylín spojené s predajom liečivých bylinných zmesí a korení,“ dodal Bendík.