Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Slovenské národné povstanie pripomenie aj vedecká konferencia

Predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár (vpravo). FOTO TASR/Pavol Ďurčo

Na spomínanú vedeckú konferenciu s bezplatným vstupom pozval predseda ŽSK Juraj Blanár všetkých záujemcov.

Žilina 23. augusta (TASR) – Kongresová sála sídelnej budovy Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) bude 25. septembra patriť vedeckej konferencii pod názvom Slovenské národné povstanie (SNP) a záver druhej svetovej vojny na území Žilinského kraja.

„Rok 2014 sa nesie v znamení jubilejného 70. výročia SNP. Preto ma nesmierne teší, že sme v spolupráci s Ústavom pamäti národa pripravili takéto dôstojné pripomenutie si dramatického obdobia, keď sa Slováci nebojácne postavili na odpor voči vojnovému agresorovi,“ zdôraznil predseda ŽSK Juraj Blanár.

Na spomínanú vedeckú konferenciu s bezplatným vstupom pozval všetkých záujemcov. „Dejinné udalosti a význam SNP si každoročne pripomíname na miestach jedných z najťažších bojov v Strečne,“ pokračoval s tým, že spomienkové oslavy sa pri pamätníku francúzskych partizánov na vrchu Zvonica uskutočnia 28. augusta.

„Samozrejme, hrôzy končiacej sa druhej svetovej vojny pocítili všetky naše regióny bez výnimky a to chceme pripomenúť aj prostredníctvom tejto konferencie. Preto do jej bohatého programu prispejú napríklad aj Oravské, Liptovské a Kysucké múzeum v našej zriaďovateľskej pôsobnosti,“ dodal Blanár.