Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

SOŠ polytechnická v Dolnom Kubíne má nové dielne

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Školské dielne sú spolu s učebňami praktickej výchovy umiestnené v samostatnej dvojposchodovej budove, ktorá sa nachádza v areáli školy.

Dolný Kubín 10. novembra (TASR) - Žiaci Strednej odbornej školy (SOŠ) polytechnickej v Dolnom Kubíne Kňažej sa od tohto školského roka učia v nových moderných dielňach. Rekonštrukcia stála viac ako 1,6 milióna eur. Stavebnými úpravami prešla v uplynulom období aj telocvičňa, náklady predstavujú takmer milión eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová.

Školské dielne sú spolu s učebňami praktickej výchovy umiestnené v samostatnej dvojposchodovej budove, ktorá sa nachádza v areáli školy. Súčasťou stavebných úprav bolo ich zateplenie, nová strecha, výmena okien, rekonštrukcia pôvodných podláh, nové osvetlenie a výmena všetkých interiérových dverí. "Vznikli aj moderné šatne a nové sociálne zariadenia pre žiakov a zamestnancov, vrátane zariadenia pre imobilné osoby. V dielňach zo zdrojov ŽSK vznikla nová decentralizovaná plynová kotolňa, vnútroareálový rozvod plynu a nová elektroinštalácia za takmer 400.000 eur," uviedla Lacová. Objekt je plne bezbariérový. Modernizáciou dielní sa zvýšila energetická hospodárnosť a úspora energie je na úrovni približne 70 percent.

Odborné pracoviská disponujú moderným materiálno-technickým vybavením. Dielne slúžia pre výučbu všetkých odborov. "Našou snahou je, aby všetci žiaci prešli počas svojho vzdelávania praxou minimálne v prevádzke jedného podnikateľského subjektu. Ale zároveň, aby sa dostali do styku s najmodernejšími technológiami aj v našich školských dielňach a boli tak dostatočne pripravení na prácu s technikou, s ktorou sa stretnú v reálnej praxi," priblížila riaditeľka školy Adriana Bellová.

Modernizáciou prešla aj telocvičňa, ktorú škola využíva už 50 rokov. Má vymenené podložie, nový športový povrch, vybudované nové šatne a sociálne zariadenia. Pribudla tiež presklená tribúna s kapacitou 40 miest. Školská telocvičňa je zároveň najväčšou športovou halou v regióne Orava. Svoje zázemie poskytne imobilným hráčom hokeja na elektrických vozíkoch, a viacerým športovým klubom pôsobiacim v regióne.