Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Správa ciest v Žilinskom kraji zapojí do zimnej údržby 177 mechanizmov

Ilustračná foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Sedem nových univerzálnych posýpacích vozidiel v celkovej hodnote 2,1 milióna eur využije podľa nej SC predovšetkým v zimnom období na horských priechodoch.

Žilina 14. novembra (TASR) - Do zimnej údržby v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) sa v tomto roku zapojí 249 zamestnancov a 177 mechanizmov Správy ciest (SC) ŽSK. Podľa hovorkyne ŽSK Evy Lacovej vykonáva údržbu 1416 kilometrov (km) ciest druhej a tretej triedy, 493 km ciest prvej triedy a 17,5 km rýchlostnej cesty R3.

Doplnila, že SC predpokladá využitie 53.900 ton posypového materiálu. "Z toho 20.700 ton chemického posypového materiálu a 33.200 ton inertného materiálu. Najviac posypového materiálu každoročne použije vzhľadom na klimatické podmienky v regiónoch Liptov (14.000 ton) a Orava (13.500 ton)," dodala.

Sedem nových univerzálnych posýpacích vozidiel v celkovej hodnote 2,1 milióna eur využije podľa nej SC predovšetkým v zimnom období na horských priechodoch. "V letnom období ich využije na prevoz obaľovanej zmesi za tepla, ktorá sa používa pri odstraňovaní výtlkov," priblížila.

Na odstraňovanie prekážok v zjazdnosti, ktoré spôsobujú zimné klimatické a poveternostné podmienky, využíva SC ŽSK 50 meteorologických staníc, rovnomerne rozložených po celom kraji. "Robí vždy maximum pre čo najlepšiu zjazdnosť ciest. Pri zimnej údržbe však musíme dodržiavať technické predpisy, jej operačný plán a zabezpečovať zjazdnosť ciest od najvyššej kategórie po najnižšiu, ktorou sú cesty tretej triedy," pripomenula riaditeľka odboru dopravy Úradu ŽSK Gabriela Tisoňová.

V prípade problémov, ktoré sa týkajú zimnej údržby, môže verejnosť kontaktovať dispečing SC ŽSK. Stav ciest a vývoj počasia môže sledovať na stránke www.zjazdnost.sk, uzavrela Lacová.