Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Najlepšou ľudovou rozprávačkou je Agnesa Šutyová zo Spišského Hrušova

V Lodne na Kysuciach sa konal 17. ročník podujatia Rozprávačské Lodno. V nedeľnom galaprograme vystúpilo 11 ocenených dospelých rozprávačov a 5 ocenených detí. Príbehy, ktoré rozprávači rozprávali, boli väčšinou veselé a zo života daného regiónu Slovenska. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Medzi súťažiacimi výrazne dominovali ženy, muži boli skôr raritou.

Lodno 15. júna (TASR) – Absolútnou víťazkou 17. ročníka celoštátnej súťažnej prehliadky v kysuckej obci Lodno sa dnes v konkurencii 31 ľudových rozprávačov prakticky zo všetkých regiónov Slovenska stala Agnesa Šutyová zo Spišského Hrušova. Odbornú porotu zaujali pozoruhodné výkony piatich talentovaných detí.

„Za zmienku určite stojí, že medzi súťažiacimi výrazne dominovali ženy. Muži boli skôr raritou. Asi to potvrdzuje, že sme akosi prirodzene uvravenejšie, no najpodstatnejšie je zistenie z roka na rok stúpajúcej kvality. Na pravidelných účastníkoch vidieť, ako ich táto súťaž posúva ďalej,“ uviedla pre TASR Silvia Petreková, riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska.

Vychýrená tradičná slovenská rozprávačská scéna sa podľa nej nemusí báť o nástupcov. „Vďačnému publiku sa predstavili veľmi talentovaní detskí interpreti, ktorí zdedili vzácny dar hovoreného slova. Boli úžasne bezprostrední a ich pútavé humorné príbehy zo života dvíhali divákov zo sedadiel,“ vyzdvihla Petreková.

„Popri tradičných účastníkoch objavilo tohtoročné Rozprávačské Lodno aj niekoľko zaujímavých nových tvárí. Najhlavnejšie je, že každý jeden súťažiaci bol svojským originálom. Viacerí sa predstavili v nádherných krojoch. Bola to pastva nielen pre uši, ale aj pre oči,“ dodala.