Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Stanišovskú jaskyňu ovládli čerti, v podzemí sprevádzali návštevníkov

Na snímke vstupná brána do Stanišovskej jaskyne v Liptovskom Jáne, kde 2. novembra 2019 pripravili netradičnú dušičkovú prehliadku. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Podľa organizátora podujatia Jiřího Vyhnala majú dušičkové vstupy do Stanišovskej jaskyne dlhoročnú tradíciu.

Liptovský Ján 2. novembra (TASR) – Netradičná dušičková prehliadka Stanišovskej jaskyne pritiahla v sobotu do Jánskej doliny zástupy turistov. Tajuplnú cestu plnú pekelných bytostí, zážitkov a hľadania zázračných slov si prišli vychutnať najmä rodiny s deťmi. Pod zemou našli obrovského pavúka, duchov a strigy či klasický jaskyniarsky rebrík.

Podľa organizátora podujatia Jiřího Vyhnala majú dušičkové vstupy do Stanišovskej jaskyne dlhoročnú tradíciu. Netradičnú cestu do podzemia každý rok absolvuje niekoľko stoviek návštevníkov. "Povedali sme si, že Dušičky sú krásny termín na takéto podujatie. Vzhľadom na to, že cintoríny svietia, my máme jaskyňu, tak prečo to nespojiť. Vymysleli sme program, ktorý pritiahne nielen deti, ale celé rodiny," priblížil Vyhnal.

Na snímke vstupná brána do Stanišovskej jaskyne v Liptovskom Jáne, kde 2. novembra 2019 pripravili netradičnú dušičkovú prehliadku.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová


Cieľom dušičkovej prehliadky je cez dekorácie a krátke scénky priblížiť podzemie, no najmä nabudiť deti, aby plnili úlohy, hľadali a nebáli sa. "Aby prekonali strach komunikovať s duchmi, ježibabou alebo čertmi. A my dospelí sa tu tiež môžeme trošku pozabávať," poznamenal organizátor.



Detskí návštevníci v rámci sobotňajšieho podujatia hľadajú zázračné slová. "Sprievodcovia privádzajú deti do ríše rozprávok. Na poslednom stanovišti, v našom väzení, kde sú uväznené zázračné slová, budú možno mnohí aj prekvapení. Ide o slová ďakujem, dobrý deň či dovidenia. To sú tie zázračné slová, ktoré mnohým ľuďom chýbajú, a nejde len o deti," doplnil.