Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Jubilejné Staromestské slávnosti otvoril sprievod centrom Žiliny

20. ročník Staromestských slávností v Žiline 29. mája 2014. Počas troch dní sa predstavia hudobné skupiny rôznych žánrov, ľudoví výrobcovia a folkloristi. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Mesto Žilina poskytuje obyvateľom a návštevníkom voľný vstup na mnohé vystúpenia a dáva im možnosť vidieť a počuť umelcov naživo.

Žilina 29. mája (TASR) – Sprievod umelcov centrom Žiliny na čele s primátorom mesta Igorom Chomom dnes otvoril program 20. ročníka Staromestských slávností. Na Mariánskom námestí, Námestí Andreja Hlinku a v uliciach starého mesta ponúka do soboty 31. mája vyše 90 stánkov tradičných remeselníkov a vystúpenia popredných umelcov z celého Slovenska.

"Žilinčania už berú toto podujatie ako svoje, ako niečo typické pre Žilinu. A mňa teší, že na dvadsiatykrát sa podarilo urobiť z tohto podujatia niečo, čo je veľmi zaujímavé, kvalitné, kde si každý nájde svoj žáner a niečo, čo je mu srdcu blízke," povedal žilinský primátor bezprostredne po odovzdaní kľúčov od mesta do rúk umelcov.

Mesto Žilina podľa neho poskytuje obyvateľom a návštevníkom voľný vstup na mnohé vystúpenia a dáva im možnosť vidieť a počuť plejádu umelcov naživo. "Ak nás to stálo po minulé roky do 46.000 eur, tento rok by to mohla byť suma nižšia o pár tisíc. Pretože šetríme čoraz viac a aj dobrých ľudí alebo sponzorov nachádzame čoraz viac. Ponúkneme 90 remeselníkov a 18 až 20 stánkov s občerstvením, takže isto bude kde čerpať energiu na sledovanie programov," dodal žilinský primátor.



Pripomenul, že v programe jubilejných Staromestských slávností nechýba ani tradičný ohňostroj. "Na 20. ročník sa podarilo dostať veľmi žiadané a populárne slovenské skupiny a telesá. Takže si myslím, že ich úroveň v tomto roku bude veľmi dobrá. Pre mňa je rozhodujúci piatok, kedy tu budem od obeda až do polnoci. Pretože je tam naozaj množstvo dobrých vecí, ktoré stojí za to si pozrieť," uzatvoril Choma.

Sprievodnými akciami 20. ročníka Staromestských slávností sú Žilina v Artfóre, XIX. Slávnostná akadémia Zboru Žilincov, výstava Čipkované radosti na letné variácie, literárno-výtvarno-dejepisná súťaž pre deti Žilina – Moje mesto, šansónový večer Lucie Šoralovej & La Alma a Rozprávkový deň detí.