Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Žilinský kraj

V stredisku Roháče-Spálená dokončujú novú sedačkovú lanovku

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Nová lanovka s hodinovou prepravnou kapacitou 2400 osôb má šesťmiestne sedačky s čalúnenými poťahmi, vyhrievaním a sklápacími krytmi.

Zuberec 30. októbra (TASR) – Vybavenosť lyžiarskeho strediska Roháče-Spálená na oravskej strane Západných Tatier neďaleko obce Zuberec sa hneď od začiatku blížiacej sa zimnej sezóny rozrastie o novú dvojkilometrovú sedačkovú lanovku. Jej výstavba finišuje práve v týchto dňoch.

„Pochopiteľne, spustenie do riadnej prevádzky závisí predovšetkým od snehových a klimatických podmienok. V prípade priaznivého zimného počasia by sa tak mohlo stať už o necelý mesiac niekedy koncom novembra,“ skonštatoval Ladislav Kvak, riaditeľ prevádzkovej spoločnosti Tatrawest.

Prednosťou moderného dopravného zariadenia talianskej výroby je odpojiteľné uchytenie. „Sedačky sa v staniciach odpájajú od ťažného lana a v nástupnom priestore sa pohybujú veľmi pomaly pomocou pásového dopravníka. Znamená to vyšší komfort a najmä bezpečnosť cestujúcich,“ vysvetlil Kvak.

Nová lanovka s hodinovou prepravnou kapacitou 2400 osôb má šesťmiestne sedačky s čalúnenými poťahmi, vyhrievaním a sklápacími krytmi. Dvojkilometrová jazda s prevýšením 465 m bude trvať menej ako sedem minút. Lepšiu ochranu zariadenia pred poveternostnými vplyvmi zaistí systém dvoch zastrešených staníc.