Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Žilinský kraj

Stredná polytechnická škola v L. Mikuláši zostáva nateraz zachovaná

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dodala, že to vníma ako politické rozhodnutie. Poslanci si podľa jej slov asi neuvedomujú, že ak v ďalšom školskom roku nebude dostatočný počet žiakov v triedach, kraj bude nútený odbory zatvoriť.

Liptovský Mikuláš 3. decembra (TASR) - Fungovanie Strednej odbornej školy polytechnickej v Liptovskom Mikuláši nateraz zostáva zachované. Návrh na jej vyradenie zo siete škôl poslanci stiahli z rokovania Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). Predsedníčka Erika Jurinová hovorí, že odkladaním sa situácia nevyrieši. Racionalizáciu zdôvodňuje ekonomickou neudržateľnosťou aj nízkym počtom žiakov. Liptovskomikulášsky primátor Ján Blcháč oponuje, že polytechnická škola má veľký potenciál rozvoja.

Zámerom ŽSK bolo, aby výchovno-vzdelávací proces prešiel z polytechnickej na ďalšie stredné školy z regiónu Liptova. "Diskusií bolo k tejto téme v predchádzajúcom období vedených viacero, poslanci majú všetky potrebné informácie aj s odôvodneniami. Preto ma prekvapuje fakt, že sa väčšina z nich rozhodla nepodporiť ani len diskusiu v zastupiteľstve k návrhu," podotkla Jurinová.

Dodala, že to vníma ako politické rozhodnutie. Poslanci si podľa jej slov asi neuvedomujú, že ak v ďalšom školskom roku nebude dostatočný počet žiakov v triedach, kraj bude nútený odbory zatvoriť. "Tomu sme sa chceli prostredníctvom optimalizácie vyhnúť," povedala krajská predsedníčka.

Primátor Liptovského Mikuláša i ďalší krajskí poslanci z regiónu s vyradením nesúhlasia. Blcháč upozornil, že ide o jedinú školu v okrese poskytujúcu vzdelanie žiakom, ktorí neukončili základnú školu, respektíve žiakom zo študentských domovov. Za jej zachovanie sa podľa jeho slov zasadzujú zamestnávatelia v odvetví pôdohospodárstva zastúpení poľnohospodárskou a potravinárskou komorou z Liptova aj z Oravy. "Školu podporujú aj zamestnávatelia v odvetví strojárstva v Liptovskom Mikuláši. Poľnohospodári, potravinári aj strojári sú partnermi školy pre duálne vzdelávanie," poznamenal.

Blcháč uviedol, že škola má pri zlepšení manažovania veľký potenciál rozvoja a prípravy kvalitných odborníkov. Pre TASR potvrdil, že k problematike pripravujú odbornú diskusiu, ktorá by sa mala uskutočniť zhruba v polovici januára 2024.