Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Stredoveký deň opäť zaplnil starobylé Mariánske námestie v Žiline

V Žiline sa začalo už po ôsmykrát podujatie s názvom Stredoveký deň 2015. Mariánske námestie a okolité uličky so zachovaným stredovekým pôdorysom a atmosférou sú vhodným miestom na pripomenutie si života našich predkov. Na snímke ukážka kováčstva. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Primátor Igor Choma prízvukoval, že Stredoveký deň si získava z roka na rok väčšiu obľubu medzi obyvateľmi i návštevníkmi Žiliny.

Žilina 14. augusta (TASR) – Starobylé Mariánske námestie v centre Žiliny sa dnes premenilo už po ôsmy raz na dejisko originálneho podujatia s názvom Stredoveký deň so zaujímavo inscenovanými ukážkami dobového života, zvykov, hudby, bojového umenia, mučenia či výcviku dravých vtákov.



"Je úžasné, že v horúcom letnom počasí sa tu zišlo toľko ľudí, aby mohli zažiť jedinečnú atmosféru tohto podujatia. Žilinčania v roku 2008 odštartovali veľmi vzácnu tradíciu, ktorá v sebe príťažlivo prepája zábavu s prvkami modernej doby a dávnu históriu," zdôraznil v otváracom príhovore predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini.



Primátor Igor Choma prízvukoval, že Stredoveký deň si získava z roka na rok väčšiu obľubu medzi obyvateľmi i návštevníkmi Žiliny. "Je veľmi dobré, že si pripomíname udalosti súvisiace s históriou nášho mesta a spoločne môžeme precítiť atmosféru starodávnych čias," skonštatoval žilinský primátor.

Spolu so spisovateľkou Zuzanou Kuglerovou slávnostne uviedol jej nový historický román Legenda o Selenovi. Reťazové čítanie vybraných kapitol sa v rámci celodňového podujatia uskutočnilo na siedmich miestach metropoly severozápadného Slovenska vrátane kaviarne či knihárskej dielne.