Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Študenti KU so špecifickými potrebami majú k dispozícii novú študovňu

Ilustračné foto/span> Foto: TASR - Oliver Ondráš

Potrebu zriadenia špeciálnej študovne ukázala práca koordinátorov poradenského centra, ktorí sa čoraz častejšie stretávali s hendikepovanými študentmi.

Ružomberok 10. marca (TASR) - Študenti Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku so špecifickými potrebami majú od dnešného dňa k dispozícii Špeciálnu študovňu. Jej úlohou je ponúknuť im možnosť využívať počas svojho štúdia asistenčné technológie, ktoré kompenzujú ich znevýhodnenie. Náklady na zriadenie študovne sú vo výške približne 70.000 eur.

"Máme tu rôzne zariadenia, ktoré študentom so zdravotným postihnutím pomáhajú pri štúdiu. Napríklad študijná počítačová stanica pre slabozrakého či nevidiaceho študenta alebo študijná počítačová stanica pre telesne postihnutého študenta a študenta so špecifickými poruchami učenia," povedala pre TASR koordinátorka poradenského centra KU Katarína Markovičová. K dispozícii sú napríklad skenovacie perá, skenovacia myš, rôzne zväčšovacie zariadenia, elektronické lupy, špeciálne klávesnice, myši, diktovacie zariadenie či iné softvéry.



Potrebu zriadenia špeciálnej študovne ukázala práca koordinátorov poradenského centra, ktorí sa čoraz častejšie stretávali s hendikepovanými študentmi. "Študenti sú vedení k samostatnosti. Informácie si už vedia zabezpečiť a spracovať aj sami, bez asistentov. Pomôcky si môžu požičať a zobrať so sebou napríklad do knižnice, načítať si tie veci a stiahnuť. Je to pre nich veľká pomoc," doplnil rektor KU Jozef Jarab.

Špeciálne zariadenia si dnes prvýkrát vyskúšali aj študenti. "Niektoré zariadenia, ktoré budem potrebovať pri písaní mojej bakalárskej práce a nemám ich doma, by som si musela zakúpiť len na týchto pár mesiacov, čo je skutočne veľmi drahé. Je dobré, že teraz ich môžem zadarmo použiť v študovni. Na univerzite sa nám naozaj snažia vyjsť v ústrety," vyjadrila radosť z novej študovne Zuzana Rojíková, študentka KU so zrakovým postihnutím. Keďže študenti pravdepodobne s novými zariadeniami nevedia narábať, pomáhať im budú ich kolegovia, ktorí už s nimi majú dostatočné skúsenosti.