Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Žilinský kraj

Sviatok sv. Cyrila a Metoda oslavujú v Terchovej už 25 rokov

V kostole sv. Cyrila a Metoda v Terchovej sa konali 5. júla 2014 podujatia k jubilejnému 25. ročníku Cyrilometodských dní. V sobotu po omši v kostole sa konala púť veriacich na vrch Oravcové, kde omšu celebroval biskup Tomáš Galis, žilinský biskup. V programe podujatia vystupoval terchovský ľud, Spojené muziky terchovské a dychová hudba Dubňanka zo Žiliny. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Terchová bola v roku 1990 prvým miestom na území vtedajšieho Česko-Slovenska, kde sa uskutočnili Cyrilo-metodské dni.

Terchová 5. júla (TASR) – Zachovať dedičstvo otcov - vieru, reč, jazyk a kultúru je aktuálnym odkazom sviatku svätých Cyrila a Metoda pre dnešné Slovensko. Po procesii veriacich a slávnostnej cyrilo-metodskej svätej omši na vrchu Oravcove počas XXV. ročníka Cyrilo-metodských dní v Terchovej to dnes povedal žilinský diecézny biskup Tomáš Galis.

"Ak stratíme vieru, stávame sa naozaj takými, akými sme boli predtým. My sme boli spôsobilí skutočne len na to, aby sme boli otrokmi. Ale to je nie hrdosť človeka. Hrdosť človeka je, ako náš veľký Hviezdoslav kedysi povedal: Hor hlavu a negáň tupo. Toto je veľkosť človeka, kresťana. Pozerať s hrdosťou a dvíhať ešte aj ostatných. Možno práve preto, že nemajú náplň, ktorú máme my. Že nemajú dar viery. A práve v tejto dobe nám dar viery môže veľmi pomôcť, aby sme boli povzbudením a oporou aj pre ostatných," skonštatoval žilinský diecézny biskup.

Správca terchovskej rímskokatolíckej farnosti Pavol Kruták podotkol, že 25 rokov v dejinách národa alebo ľudstva nie je extra dlhá doba. "No v živote farnosti sa pred 25 rokmi začali tvoriť nové tradície. Niečo sa začalo rozvíjať, budovať. Tých 25 rokov je znakom, že ľudia rok čo rok zostali verní príprave a prežívaniu sviatku sv. Cyrila a Metoda. Či už po stránke náboženskej, duchovnej, liturgickej aj kultúrnej. Ja to považujem naozaj za úspech, že 25 rokov ostávame verní a pokračujeme ďalej s božou pomocou. A veríme, že to bude pokračovať," uviedol Kruták.

Riaditeľ Miestneho kultúrneho strediska (MKS) v Terchovej Rudolf Patrnčiak na margo štvrťstoročnice Cyrilo-metodských dní poznamenal, že najťažšie bolo vydržať. "Ľahko je začať. Ale vydržať, to je veľký problém. Je množstvo podujatí, ale tých, ktoré majú zmysel a obohacujú človeka, je veľmi málo. A na severe Slovenska možno zvlášť. Preto je toto podujatie jedinečné a treba si ho chrániť v každom čase. Odkaz Cyrila a Metoda sa snažíme napĺňať v plnom rozsahu. To je viera, vzdelanie, kultúra. Od samého začiatku sme rozmýšľali, že takto chceme podujatie viesť a formovať. Myslím, že ľudia si našli cestu a chodia tu radi," dodal Patrnčiak.

Pripomenul, že Terchová bola v roku 1990 prvým miestom na území vtedajšieho Česko-Slovenska, kde sa uskutočnili Cyrilo-metodské dni a terchovský rímskokatolícky kostol je najväčším chrámom na Slovensku zasvätený solúnskym bratom, spolupatrónom Európy – svätým Cyrilovi a Metodovi. "Prišli sme ako prví s myšlienkou, že si chceme takýto sviatok uctiť, udržať, rozvíjať a zveľaďovať do budúcnosti. Popri podujatiach, ktoré tu máme, nám chýbal typ podujatia, ktorý by napĺňal a sýtil dušu. Bola tu silná skupina organizátorov na farskom úrade, obecnom úrade a kultúrnom stredisku, ktorí sa dali dohromady a vedno kráčajú až dodnes," uzatvoril riaditeľ MKS v Terchovej.

Fotogaléria: Cyrilometodské dni v Terchovej