Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Takmer 9000 Ružomberčanov podpísalo počas volieb petíciu proti hazardu

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Štefan Puškáš

Podpisy pod petíciu, ktorou chcú dosiahnuť zákaz herní a hracích automatov na území mesta, začali organizátori zbierať pred tromi týždňami.

Ružomberok 8. marca (TASR) - Takmer 9000 podpisov sa podarilo vyzbierať organizátorom petície Zastavme hazard v Ružomberku počas volebného dňa (5.3.). Zákonom stanovený počet 30 percent podpisov občanov nad 18 rokov, čo v Ružomberku predstavuje 7500 podpisov, prekročili už o viac ako desať percent.

Podpisy pod petíciu, ktorou chcú dosiahnuť zákaz herní a hracích automatov na území mesta, začali organizátori zbierať pred tromi týždňami. "Presný počet získaných podpisov zatiaľ nepoznáme, keďže medzi Ružomberčanmi sa nachádzajú ešte desiatky petičných hárkov, na ktoré sa zbierajú ďalšie podpisy. Predpokladáme však, že prekročíme hranicu 10.000 podpisov," povedal člen petičného výboru Jaroslav Rakučák. Podpisy zbierali aj počas volebného dňa, stolíky s petičnými hárkami umiestnili v blízkosti volebných miestností. Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán zber odobrila s podmienkou, že nedôjde k propagácii kandidujúcich subjektov alebo samotných kandidátov.

Petíciu v Ružomberku podporilo aj viac ako 20 organizácií, združení a spoločenstiev, ako aj všetci riaditelia základných a stredných škôl. "V petícii žiadame mestské zastupiteľstvo, aby prijalo všeobecne záväzné nariadenie, kde bude ustanovené, že na celom území mesta nie je možné prevádzkovať hazardné hry," povedal člen petičného výboru Imrich Gazda. Do roku 2013 mohli mestá a obce prijať všeobecne záväzné nariadenia aj bez petície, zmena nastala po prijatí novely zákona o hazardných hrách.

Z výsledkov výskumu, ktorý v roku 2012 realizovalo nízkoprahové centrum Prerod v spolupráci s Katolíckou univerzitou v Ružomberku vyplýva, že deti a mládež sa v mnohých prípadoch dostávajú do priameho kontaktu s hracími automatmi. "Z výsledkov výskumu, do ktorého sa zapojilo 1867 žiakov a študentov základných a stredných škôl v Ružomberku, vyplýva, že 17,2 percenta žiakov základných škôl a 25,3 percenta študentov stredných škôl má skúsenosti s hracími automatmi," predstavil výsledky výskumu Rakučák.

Organizátori chcú v najbližších dňoch zhromaždiť petičné hárky, ktoré sú ešte v obehu a zistiť presný počet vyzbieraných podpisov. Následne svoju petíciu doručia na mestský úrad, kde sa ňou po overení platnosti podpisov bude zaoberať mestské zastupiteľstvo. Potrebné množstvo podpisov sa podarilo vyzbierať aj aktivistom v Bratislave, Galante a Levoči, kde prebiehali podobné petičné akcie. V zbere naďalej pokračujú v Nitre, Prešove či Dolnom Kubíne.