Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Žilinský kraj

Vo vyšších polohách Tatier pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo

Vysoké Tatry Foto: TASR - Milan Kapusta

Vo Fatrách je snehová pokrývka na mnohých miestach, aj na hrebeni, už iba nesúvislá.

Liptovský Hrádok 2. apríla (TASR)- Vo vyšších polohách Tatier pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Výrazné oteplenie, ktoré sa prejavilo aj vo vyšších polohách, sa podpísalo posledné dni pod výraznejšiu lavínovú aktivitu. Už v piatok (1.4.) popoludní sa však ochladilo, a keďže mierne ochladenie trvá aj dnes, premočená snehová pokrývka sa čiastočne stabilizovala. "Pri poludňajšom oteplení sa však napriek tomu môžu, najmä vo Vysokých a Západných Tatrách, uvoľňovať samovoľné splazy a menšie aj väčšie lavíny z vlhkého snehu. Ohrozené sú najmä osvietené strmé svahy a lokality pri vyústení žľabov, nad ktorými je väčšia zberná plocha. Z tohto dôvodu pretrváva vo vyšších polohách Tatier mierne lavínové nebezpečenstvo," upozornil Richnavský.

Vo Fatrách je snehová pokrývka na mnohých miestach, aj na hrebeni, už iba nesúvislá. Súvislejšie snehové plochy sa nachádzajú už iba na svahoch bezprostredne pod hrebeňom a na tienistých svahoch. Na trávnatých svahoch sa ojedinele môžu vyskytnúť malé splazy z vlhkého snehu. Lavínové nebezpečenstvo je však veľmi lokálne.

Dnes ráno sa teplota vzduchu pohybovala v rozpätí od mínus piatich do nula stupňov Celzia. Bolo prevažne jasno až polojasno a fúkal slabý až čerstvý vietor severných a východných smerov s rýchlosťou do 35 kilometrov za hodinu. Na hrebeňoch Západných a Vysokých Tatier, taktiež na hrebeni Veľkej Fatry však dosahoval vietor v nárazoch rýchlosť až do 65 kilometrov za hodinu.

Celková výška snehovej pokrývky po oteplení výrazne klesla, počas piatku (1.4.) v priemere o ďalších desať centimetrov. Súvislejšia snehová pokrývka sa nachádza zhruba od nadmorskej výšky 1300 metrov. Podhorie a nižšie polohy sú už bez snehu.