Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

V Tatrách trvá dnes zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: TASR/HZS Jasná

Na strmých svahoch môže lavíny uvoľniť už malé dodatočné zaťaženie povrchu. Väčšie samovoľné lavíny môžu ohroziť a zasiahnuť aj údolné trasy.

Demänovská Dolina 16. marca (TASR) – Vo vysokohorskom teréne Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval službukonajúci špecialista Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej Filip Kyzek.

Intenzívne sneženie sprevádzané veľmi silným vetrom vplýva nepriaznivo na nestabilnosť a slabé spevnenie snehovej pokrývky. Na strmých svahoch môže lavíny uvoľniť už malé dodatočné zaťaženie povrchu. Väčšie samovoľné lavíny môžu ohroziť a zasiahnuť aj údolné trasy.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto a miestami intenzívne snežilo. Teplota vzduchu sa pri ochladení pohybovala od -10 do +1 stupňa Celzia. Na hrebeňoch fúkal búrlivý vietor v nárazoch až rýchlosťou do 110 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo v Tatrách až do 40 cm nového snehu.

Rozmiestnenie nového snehu je veľmi nerovnomerné. Silný vietor ho previeva na záveterné svahy, do žľabov a vytvára tam nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje. „Neodporúčame pohyb vo vysokohorskom teréne,“ dodal Kyzek s tým, že vo Veľkej a Malej Fatre pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň.