Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

V Tatrách a vo Veľkej Fatre je zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Vytrvalý silný vietor previal väčšinu nového snehu na záveterné svahy a do juhovýchodne a severovýchodne orientovaných žľabov.

Liptovský Hrádok 2. apríla (TASR) – V Tatrách od 1200 m n. m. a vo Veľkej Fatre je zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, v Malej Fatre mierne, 2. stupeň. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Mnohé, najmä východne orientované svahy majú iba slabo spevnenú snehovú pokrývku. "Už jej malé dodatočné zaťaženie môže zapríčiniť lavínové zosuvy a hrozí aj ich samovoľné uvoľňovanie. Novonapadnutý a naviaty sneh sa ešte nestihol previazať s tvrdým starým podkladom," vystríhal Richnavský.

Ráno bolo na horách prevažne polooblačno, vo Vysokých Tatrách polojasno, vo Fatrách hmlisto a slabo snežilo. V nárazoch fúkal západný vietor rýchlosťou až do 65 km/h. Teplota vzduchu sa pri ochladení pohybovala od -17 do -3 stupňov Celzia. Počas uplynulých 24 h pripadlo od 10 do 20 cm nového snehu.

Vytrvalý silný vietor previal väčšinu nového snehu na záveterné svahy a do juhovýchodne a severovýchodne orientovaných žľabov. Sformovali sa tam z neho málo stabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Vrstva nového a naviateho snehu tak má na mnohých miestach aj viac ako metrovú výšku.