Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Na severnej strane Tatier trvá najvýraznejšia lavínová hrozba

Ilustračné foto, Vysoké Tatry. Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Na strmých svahoch hrozí už pri malom zaťažení uvoľnenie najmä doskových lavín.

Liptovský Hrádok 14. marca (TASR) – Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, v ostatných pohoriach trvá miernejší 2. stupeň. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.



"Najvýraznejšie výstrahy platia vo vysokých polohách na celej severnej strane Tatier, situácia je však lokálne veľmi rozdielna. Silným snežením a vetrom vytvorené snehové dosky, vankúše a preveje majú veľmi slabú stabilitu. Často sa nachádzajú pod hrebeňmi a sedlami južných expozícií," zdôraznil Kyzek.

Dnes ráno bolo na horách prevažne zamračené, hmlisto a slabo snežilo. Fúkal slabý až mierny severovýchodný až východný vietor s rýchlosťou do 6 m/s, v nárazoch na hrebeňoch Tatier do 9 m/s (30 km/h). Teplota vzduchu sa pohybovala od -10 do -1 stupňa Celzia. Za posledných 24 hodín pripadlo v oblasti Tatier do 3 cm, na severnej strane Tatier 30 až 50 cm nového snehu.



Na strmých svahoch hrozí už pri malom zaťažení uvoľnenie najmä doskových lavín. Nerovnomerne rozmiestnená snehová pokrývka má na mnohých exponovaných miestach tvrdý až ľadový povrch. Inde sa vyskytujú až takmer meter vysoké snehové dosky a vankúše z naviateho nového snehu.